Dostupni linkovi

Slučaj porodice Alijagić: Sudski vještaci osumnjičeni za falsifikovanje


Trebinje
Trebinje
Pravosudni maraton u slučaju Alijagić još nije završen i nakon što je Okružni privredni sud u Trebinju presudio da su Republika Srpska i opština Trebinje dužne da isplate braći Salihu i Muameru Alijagiću oko 989.000 eura sa kamatama, za 27 otuđenih mašina iz njihove zanatske radnje tokom rata.

Naime, dvojica vještaka iz Crne Gore - Božidar Nikolić i Rade Ratković sumnjiče se za falsifikovanje dokumenata i davanje lažnog iskaza. Zbog oprečnih nalaza i različitih presuda ovaj sudski spor predstavlja neku vrstu pravnog presedana u BiH. Ono u čemu se suprostavljene strane slažu jeste da je priča ispolitizovana. A za politizaciju optužuju jedni druge.

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu nedavno je dao preporuku Vladi RS i braći Alijagić iz Trebinja da nagodbom riješe spor koji se već 14. godinu povlači po pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Salih Alijagić tvrdi da bi se rado nagodio, ali sumnja da za to postoji volja druge strane:

„Vlada ne zove i vjerovatno neće da pokušaju tu nagodbu. Ali pretpostavljam da će taj sud u Strazburu presuditi kako treba. Ali tu su strašno, strašno velike kamate. To je užas jedan.“

Opštinske vlasti Trebinja su 1993. godine uzele iz bravarske radnje braće Alijagić hidraulične prese i repromaterijal. Šest godina kasnije Alijagići pokreću sudski postupak preko Osnovnog suda Trebinje tražeći odštetu od 35 miliona maraka.

Prvostepenom presudom tog suda dosuđeno je da im Republika Srpska treba isplatiti šest miliona. Nakon što su se obe strane žalile, Okružni sud u Trebinju potvrđuje prvostepenu presudu, ali je Vrhovni sud RS ukida. Sve se vraća Okružnom sudu koji odlučuje da se Alijagićima isplati manji iznos - 1,3 miliona. Alijagići podnose apelaciju Ustavnom sudu BiH koji na snagu vraća presudu trebinjskog okružnog suda. Za sada je stalo na tome da je Republika Srpska do sada isplatila Alijagićima oko 1,7 miliona maraka.

„To je jedino što je do sada plaćeno. I mislim da je to dovoljno, možda i previše kad bi se gledala vrijednost tih mašina i onoga što je stvarno izuzeto od strane ratne opštine Trebinje 1993. godine iz radionice gospode Alijagića“, kaže javni pravobranilac RS Slobodan Radulj.

Salih Alijagić navodi da je njegov slučaj do sada vještačilo više profesora i mašinskih inženjera, te da su se procjene odštete tih renomiranih stručnjaka kretale između dva i dva i po miliona maraka. Vještaci mašinske struke Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara procijenili su da su mašine izuzete iz bravarske radionice braće Alijagić vrijedne 1,97 miliona. Vještak iz Trebinja procijenio ih je na 300.000 maraka. Oko dva miliona su vještačili i crnogorski stručnjaci, koji smatraju da je postupak protiv njih farsa. Jedan od njih, Božidar Nikolić, oglasio se na banjalučkoj Alternativnoj televiziji:

„Procjena ne može biti predmet sudskog gonjenja. To može da se prihvati ili ne prihvati.“

O uticajima na pravosuđe u ovom slučaju, optužbe frcaju sa obje strane. Salih Alijagić iznosi svoja saznanja o uticaju na odluku Višeg privrednog suda u Banjaluci:

„Na kraju bio je taj, da mu ne pominjem ime, sudija na ručku s ovim profesorom i rekao:’Žao mi je, profesore, ali mora biti onako kako šef kaže.’“

Javni pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj kaže:

„Predmet je apsolutno ispolitiziran. Ako se određena vrijednost materijala povećava 10 pa i 20 puta, da vještaci lažu, što je dokazano, da i svjedoci lažu, onda se može shvatiti šta je uopšte suština ovog cijelog spora.“

Republika Srpska i opština Trebinje isplatile su do sada braći Alijagić 1,7 miliona maraka. Pozivajući se na odluke Ustavnog suda BiH, Alijagići potražuju još oko 4,5 miliona maraka. Uzajamne optužbe o politizaciji i nezakonitostima upućuju na zaključak da, uprkos brojnim sudskim postupcima, ovoj pravosudnoj epopeji se još ne nazire kraj.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG