Dostupni linkovi

Osuđeni ubojica Srebreničana osporavao krivnju i iskaz insajdera


Mladen Blagojević tokom svjedočenja
Mladen Blagojević tokom svjedočenja

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan je dao iskaz Mladen Blagojević, pripadnik voda vojne policije u Bratunačkoj brigadi VRS-a. On je kao svjedok obrane osporavao iskaz insajdera Momira Nikolića, koji je opisao kako mu je general Mladić nagovijestio u Srebrenici 1995.godine - da će zarobljeni bošnjački dječaci i muškarci biti pogubljeni.

Blagojević je naveo da je siguran kako insajdera Nikolića nije vidio u Konjević Polju, dok je tužiteljstvo osporavalo njegovu vjerodostojnost kao svjedoka obrane – ukazujući na nepodudarnosti u više izjava – koje je dao kao jedan od osumnjičenih sudionika spornih događaja.

Blagojević, koji je bio jedan od vojnih policajaca u pratnji generala Mladića tijekom obilaska zauzete Srebrenice, poricao je da je vidio majora Nikolića kod Konjević Polja, jednog od mjesta zatočavanja većeg broja izdvojenih Bošnjaka. Nikolić je, podsjetimo, priznao učešće u organizaciji i provođenju ubijanja u Srebrenici, kao i naveo da mu je general Mladić osobno poručio pokretom ruke preko grla – da će zarobljenici o kojima se raspitivao – biti pogubljeni. No Blagojević je ustvrdio da Nikolića nije vidio 13.srpnja 1995.godine u blizini optuženog.

Tvrdim da ga nisam vidio tog dana kada smo pratili generala Mladića u Konjević Polju. Možda on i je bio u Konjević Polju, ali ja ga nisam vidio toga datuma“, rekao je pred sucima.

Kako bi osporilo iskaz svjedoka haško tužiteljstvo je suočilo Blagojevića sa svjedočenjem kojeg je dao američkim istražiteljima prilikom istrage o podnošenju lažnog zahtjeva za azilom – a u kojem je spomenuo da je vidio insajdera Nikolića u transporteru UNPROFOR-a. Blagojević je pokušao pri tom objasniti razlike u iskazima koje je dao.

Ja sam rekao da sam čuo da su oni bili u Konjević Polju u transporteru.. Petrović Mile, Momir Nikolić i...ali nisam ih vidio. Dakle – čuo sam“, pokušao je pojasniti svoje različite iskaze svjedok.

Svjedok: Mitraljez je pucao, ja nisam

Blagojević je osporavao i izjave drugih svjedoka optužbe o događajima u Srebrenici, poput toga da je general Mladić bio nazočan na stadionu u Novoj Kasabi 13.srpnja 1995.godine kada je ubijen zarobljenik koji mu se pokušao obratiti.

Ja Vam ponovno ponavljam – da se ni jedan incident nije dogodio kada smo ja i general Mladić bili na stadionu u Kasabi jer general Mladić to ne bi dozvolio. Ne osporavam da se to možda dogodilo prije ili kasnije, ali dok smo mi bili tamo nije se dogodio ni jedan pucanj“, protivio se Blagojević.

U osporavanju vjerodostojnosti svjedoka haško tužiteljstvo je i dalje ukazivalo na razlike u novim i starijim izjavama Blagojevića. Primjerice u podacima o procjeni broja zarobljenika na livadi u Sandićima, koje je Blagojević navodio u više izjava - od 100 pa sve do 1000. To su primijetili i suci pa je predsjedavajući Vijeća Alphons Orie zatražio od svjedoka objašnjenje.

Ja tražim objašnjenje – zašto ste spomenuli stotinu, a danas ste rekli da je bilo 3-5 puta više nego što ste tad rekli. Ispravili ste manje detalje u svojoj izjavi, zašto onda niste ispravili i ovaj podatak?“, suočio ga je sudac.

Ne znam stvarno zašto“, odvratio je kratko svjedok.

Blagojević je poricao da je kriv za ubojstvo zarobljenika u školi Vuk Karadžić u Bratuncu, odnosno pucanje iz protuoklopnog mitraljeza – za što je inače osuđen na 7 godina zatvora, tvrdeći da je spavao u noći kada se to dogodilo, umoran od cjelodnevne pratnje generala Mladića.

Browning jeste pucao, ja nisam pucao. Ja jesam osuđen na sudu BiH, odležao sam svoju kaznu i ne osjećam se krivim“, izjavio je Blagojević.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine nastavit će se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Blagojevića o ubojstvima u školi

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG