Dostupni linkovi

Porodice žrtava: Mala kazna za Korićanske stijene


Porodice žrtava ispred zgrade suda
Porodice žrtava ispred zgrade suda
„Zoran Babić, Milorad Škrbić, Željko Stojnić krivi su jer su 21. augusta 1992. godine učestvovali u strijeljanju civila na Korićanskim stijenama. Kriv je i Dušan Janković, koji je tada kao komandir stanice milicije Prijedor, propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom.“

Ovim riječima je predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Mirko Božović obrazložio pravosnažnu presudu. Zoran Babić osuđen je na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora. Vijeće je utvrdilo da je ova četvorka učestvovala u odvođenju, a potom strijeljanju preko 150 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Među njima bili su sin i muž Naile Bajrić.

„Bili su sve do 21. augusta. Taj konvoj koji je bio određen – rekli su kao da idu u Travnik – pošli su tim konvojem, došli na Korićanske stijene. Izveden su na tim stijenama. To je bilo ’92. Do danas dan ništa nisam pronašla. Samo od sina jedan mali komad zuba i kosti“, priča Bajrić.

Ostatke njihovih tijela Naila još uvijek nije pronašla. Smatra da su kazne male u odnosu na težinu zločina kojeg je četvorka počinila 1992. godine.

„Što su trebali da dobiju, nisu dobili. Za njih 150 – da su po godinu, dobili bi 150 godina. Ovako.... Najradije bih da idu kopati i tražiti naše kosti. Da ih mi zakopamo, da znamo gdje. A oni znaju gdje su.“

Fikretu Hirkiću ubijena su trojica braće na Korićanima. Posmrtne ostatke jednog brata je našao. I on smatra da su dobili blage kazne.

„Ovo je mala kazna za ono šta su uradili. Ovo je neopisiv zločin. Ali, šta se može. Pravda je opet nekako dostižna“, rekao je Hirkić.

I 21-godišnji sin Mevlide Mujkanović bio je u konvoju za Travnik. Odveden je iz prijedorskog logora Trnopolje, gdje je do tada bio zarobljen.

„Nisam nikako zadovoljna. Mog djeteta nema, ni svih ostalih koji su ubijeni. Ali, što je, tu je. Bolje išta nego ništa“, kaže Mujkanović.

Tužilaštvo zadovoljno presudom

Presudu su slušali kćerka i brat osuđenog Dušana Jankovića. Njegov brat, Mile presudu smatra nepravednom:

„Ovo je bruka, ništa drugo nije. Ovo je samo borba protiv srpskog naroda, ništa drugo nije.“

Apelaciono vijeće Jankoviću je, u odnosu na prvostepenu presudu iz decembra 2010. godine, umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu. Tužilaštvo BiH zadovoljno je izrečenom presudom. Glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić ističe kako osuđeni nemaju pravo žalbe.

„Tužiteljstvo BiH je zadovoljno jer je presuda osuđujuća, za ovu četvoricu presuda je pravomoćna. Mi nastavljamo i dalje naše aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju ostalih osumnjičenih za sudjelovanje u ovom krivičnom djelu. Također, nastavljaju se aktivnosti na pronalasku posmrtnih ostataka više desetina osoba koje do danas nisu pronađene, znači ni dvadeset godina nakon zločina“, naglasio je Grubešić.

Advokat osuđenog Željka Stojnića, Senad Kreho kaže:

„Naš alibi je bio i bazirao se, i ostao i dan-danas, na iskazima svjedokinje B. i još par svjedoka koji su preživjeli. Nažalost, Sud je to precijenio.“

Apelaciono Vijeće Suda BiH utvrdilo je da su Babić, Škrbić i Stojnić 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim je oko 1.200 civila iz Prijedora prevoženo prema Travniku, te što su na Korićanskim stijenama izdvojili više od 150 muškaraca i strijeljali.

Dušan Janković je u to vrijeme bio komandir Stanice policije u Prijedoru, dok su ostali osuđeni bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti.

***************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG