Dostupni linkovi

Poništena oslobađajuća presuda Kličkoviću i Drljači


Jedna od sudnica Suda BiH
Jedna od sudnica Suda BiH
Apelaciono vijeće Suda BiH prije nekoliko dana poništilo je oslobađajuću presudu Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači iz 2010. godine, koje je optužnica teretila za ratne zločine u Bosanskoj krupi 1992. godine, dok je u slučaju Jovana Ostojića prihvatilo oslobađajuću presudu. Time će suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači biti ponovljeno, čime se ponovo otvara pitanje zločina počinjenih u tom krajiškom gradu na Uni.

Prvostepenom presudom Odjeljenja za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine iz 2010. godine, Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić bili su oslobođeni optužbi za ratne zločine u Bosanskoj Krupi počinjene tokom 1992. godine.

Sudsko vijeće je navelo da je ovakva presuda donesena prvenstveno jer Tužilaštvo nije dokazalo da je na području Bosanske Krupe bio širok i sistematičan napad usmjeren protiv nesrpskog civilnog stanovništva, te time nije ispunjen "osnovni element krivičnog djela zločina protiv čovječnosti". Odbrana nije osporila da su se zločini dogodili, ali Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi krivi za te zločine.

Međutim, u drugostepenoj presudi Apelacionog vijeća Suda BiH, otpremljenoj 11. maja 2012. godine, djelimično je prihvaćena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čime je priznato da nisu sve činjenice obuhvaćene i sagledane na pravi način, kada su u pitanju Gojko Kličković i Mladen Drljača, dok je Jovanu Ostojiću potvrđena oslobađajuća presuda.

„Protiv prvostepene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo je pobijalo presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakona. Apelaciono vijeće održalo je sjednicu vijeća na kojoj je tužilac izložio žalbu, a optuženi i branioci iznijeli odgovore na istu, te u cijelosti ostali kod pismeno iznesenih navoda i prijedloga. Nakon toga, Apelaciono vijeće je ispitalo presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo drugostepenu presudu“, pojašnjava portparol Suda BiH Aida Delić Volaš.

Nije slušao savjete branioca

Odbrana je iznenađena poništavanjem presude. Advokat Gojka Kličkovića Duško Tomić vjeruje da će u novom suđenju ponovo uspjeti osloboditi svoga klijenta.

„Čekamo da počne ispočetka proces pred Apelacionim sudom BiH. Dakle, kada zakažu početak suđenja, mi ćemo izaći sa našom strategijom. Za sada o njoj ne bih govorio. To će trajati mnogo kraće nego prvostepeni postupak“, kaže Tomić.

Kličkovićev advokat Duško Tomić smatra da je sam Gojko Kličković izjavama da će tužiti BiH i tražiti million evra odštete doprinio odluci.

Duško Tomić je, pak, mišljenja da je i sam Gojko Kličković, svojim izjavama prije pravosnažnosti presude da će tužiti državu Bosnu i Hercegovinu i tražiti million evra odštete, doprinio odluci Apelacionog vijeća o poništavanju oslobađajuće presude:

„Ja sam savjetovao mom klijentu Gojku Kličkoviću da šuti, da ne istupa u javnosti, da se politikom ne bavi dok ne dobijemo pravosnažnu oslobađajuću presudu, upravo onako kako se ponašao gospodin Šarović, koji se nije oglašavao i bio je ’mrtav nijem’ dok nije dobio pravosnažnu presudu, a nakon toga vaskrsnuo kao ministar Ministarskog vijeća BiH i dobio odštetu.“

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Šaćir Srebrenica poništavanje oslobađajućih presuda Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači smatra pozitivnom.

„Dešava se da će, a mi smo svjesni toga, mnogi ljudi proći nekažnjeno, ali ako su oni već došli do suda i do suđenja, onda treba dobro razmotriti sve činjenice i te ljude, ako su zaista krivi, pravedno kazniti - i to će biti jedna od najvećih satisfakcija žrtvama, koje očekuju takav ishod. Prema tome, ja mislim da je ovaj potez vrlo značajan. On vraća povjerenje u pravosudne organe“, navodi Šaćir Srebrenica.

Prvostepeno suđenje Kličkoviću, Drljači i Ostojiću trajalo je više od dvije i po godine. Trojici optuženih Tužilaštvo BiH na teret stavlja progon muslimanskog stanovništva iz opštine Bosanska Krupa, planiranje, naredbe i učestvovanje u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protivpravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.

Prema navodima optužnice, Kličković je u tom periodu bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, Drljača predsjednik vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici i Komisije za razmjene zarobljenika, dok je Ostojić bio komandant 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske RS.
XS
SM
MD
LG