Dostupni linkovi

Par svjedočio da je Mladić bio na svadbi u vrijeme srebreničkog genocida


Biljana Stojković
Biljana Stojković

Nakon njegove supruge Bosiljke u svojstvu svjedoka obrane na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan iskaz o svadbi, koja se koristi kao alibi u vezi srebreničkog genocida - dali su i supružnici kojima je optuženi bio kum. Biljana i Žarko Stojković potvrdili su da je 16.srpnja 1995.godine – upravo u vrijeme srebreničkih masovnih egzekucije – general Mladić bio s njima u Beogradu – cijelo vrijeme.

Biljana Stojković upoznala je generala Mladića i njegovu suprugu 1991. godine kada je kao novinarka lista "Narodna armija", vojske JNA - pisala o aktivnostima Kninskog korpusa u Hrvatskoj – kojim je zapovjedao optuženi pred ratovanje u Bosni i Hercegovini.

Kao svjedokinja obrane Stojković je dala optuženom alibi, tvrdeći - kako je od jutra do kasnih popodnevnih sati 16.srpnja 1995.godine - general Mladić, kao njezin i suprugov kum – bio s njima cijelo vrijeme. Na pitanja tužiteljstva – je li optuženi tijekom dana kuda odlazio, svjedokinja obrane Stojković je izjavila – da nije, čak ni u WC restorana „Dva ribara“, barem koliko je vidjela.

Morao bi proći kraj mene. Apsolutno bi morala ga vidjeti. Hipotetski jedino da ga nisam vidjela zbog plesanja i kola, ali ono što sam ja vidjela svojim očima – je da nije odlazio u toalet“, navela je svjedokinja.

Optužba ispitivala o komunikacijskim sredstvima

Haško tužiteljstvo je željelo tijekom suđenja prikazati kako je i tijekom boravka u Beogradu general Mladić nadgledao – što se događalo sa srebreničkom operacijom. Prema snimljenom pozivu u Glavni štab VRS-a iz Vojno medicinske akademije u Beogradu general Mladić je naredio protuavionskoj obrani VRS-a - obaranje NATO aviona čim se nađu u zraku.

Žarko Stojković
Žarko Stojković

Također u pozivu iz Beograda, koji je prethodno uvršten u dokaze - Mladić se raspitivao i kako ide Vinku Pandureviću, zapovjedniku Zvorničke brigade VRS-a, osuđenom zbog pomaganja ubojstva srebreničkih zarobljenika.

Prilikom ispitivanja kume optuženog – tužiteljstvo je zato zanimalo – je li ona vidjela kod Mladića – bilo kakav komunikacijski uređaj.

Nismo goste svakako nismo pretresali, ali ja nisam vidjela da ga je imao kod sebe ili da je što koristio“, odvratila je svjedokinja obrane.

Originalne snimke sa svadbe ukradene, kao i fotografije

I Biljana Stojković, kao i potom njezin suprug Žarko, svjedočili su i kako je video-snimka njihove svadbe ukradena iz kuće suprugine majke.

Kada bismo sada imali mogućnosti da predstavimo ovom sudu kazetu 1 i 2, to bi bio najjači argument - gdje je bio general Mladić i kako je proveo vrijeme na mojoj svadbi. Što znači da je na kazeti postojao tajming (vremenski kod), znači vrijeme – kada se što događalo na toj svadbi.“, navela je svjedokinja kao tadašnja mlada.

Krađu originalnih snimaka iz beogradskog restorana „Dva ribara“ potvrdio je, nakon Biljane Stojković i njezin suprug Žarko, dodajući i kako su ukradene i sve fotografije sa svadbe, kao i dio obiteljskih na kojima je bio general Mladić, odnosno kumovi s njima i njihovom djecom.

Sudbina fotografija sa svadbe je slična kao i video snimaka, što znači da je dio namijenjen majci moje supruge Biljane također nestao iz kuće u Kruševcu, za vrijeme našeg boravka u inozemstvu“, naveo je svjedok obrane.

Podsjetimo, prošli tjedan je kao svjedokinja obrane iskaz o svadbi dala i supruga optuženog Bosiljka Mladić, koja je ustvrdila kako je optuženi boravio u Beogradu od večeri 14.srpnja do jutra 17.srpnja 1995.godine.

Tužiteljstvo nije negiralo da je Mladić bio u Beogradu, kao i na svadbi - no ustvrdilo je kako je optuženi nadzirao operaciju u Srebrenici, kao i da se vratio u Glavni štab VRS-a u Crnoj rijeci, odmah nakon svadbe – u večer 16. srpnja 1995.godine, a ne dan kasnije kako je navela njegova supruga. Suđenje će se nastaviti idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.

VIDEO: Iskaz Biljane Stojković

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG