Dostupni linkovi

Tuzlanska kolona: Obustavljena istraga protiv dvojice osumnjčenih


Sudnica suda u Beogradu
Sudnica suda u Beogradu
Posljednji dan u prošloj godini u Fondaciji „Istina pravda pomirenje“ u Tuzli održana je press konferencija na kojoj je priopćena javnosti vijest da je istražni sudac Višeg suda u Beogradu nakon šest godina obustavio istragu koja se vodila protiv dvojice od šestorice Tuzlaka za slučaj poznat kao Tuzlanska kolona.

Obustavljena je istraga protiv Envera Delibegovića i Budimira Nikolića koji su, uz Selima Bešlagića, Mešu Bajrića, Iliju Jurišića, Muhameda Brkića, bili pod istragom Višeg suda u Beogradu za zločin počinjen na Brčanskoj malti u svibnju 1992. godine u slučaju poznat kao Tuzlanska kolona.

Enver Delibegović u svibnju 1992. godine obnašao je funkciju zamjenika komandanta općinskog stožera Teritorijalne odbrane, a Budimir Nikolić bio je član Operativnog štaba Javne sigurnosti Tuzla.

„Obustavljeni su i istraga i sve druge pravne radnje, ukida se pritvor. Donijeli su rješenje, obustavlja se Interpolova potjernica. Od danas Enver Delibegović i Budimir Nikolić su totalno slobodni ljudi što se tiče pravosuđa Srbije", kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje.

Enver Delibegović primio je ovu vijest iz Beograda od Višeg suda i Ministarstva pravde BiH:

„Meni je savjest bila čista, jer sam ja tu čist. I cijelo vrijeme, svaki dan sam ja bio opterećen tom optužbom, pogotovo mi je teško padalo kada je žena išla unucima ili kada su unuci dolazili meni itd", kaže Delibegović.

Budimir Nikolić zbog ogromnog uzbuđenja nije imao snage pojaviti se pred novinarima.

No Enver Delibegović kaže da je svima njima najteže padala činjenica da su tretirani kao ratni zločinci, a u suštini obavljali su sasvim suprotnu funkciju - brinuli za sigurnost svih građana:

„Pogotovo mi je tešako pala ova optužnica što me optužuju za napad u koloni, a ja sam bio u toj koloni ispred društveno-političkih struktura, ispred opštine Tuzla kao garant toj koloni da će se sve bezbjedno odvijati. U podsvijesti sam se nadao da će ipak pravda pobijediti. I ovaj put je sudstvo Republike Srbije odradilo profesionalno svoj dio posla.“

Istražne radnje u Beogradu nastavljaju se protiv Selima Bešlagića i Meše Bajrića. Protiv Ilije Jurišića postupak je u tijeku u Višem sudu u Beogradu, a Muhamed Brkić, protiv kojeg se također vodila istraga, je preminuo.

*****************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG