Dostupni linkovi

Mladićevo nesvjedočenje i uvrede prošli bez sankcija


Ratko Mladić na suđenju Radovanu Karadžiću
Ratko Mladić na suđenju Radovanu Karadžiću
Ovosedmično svjedočenje Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine i genocid, na suđenju njegovom bivšem vrhovnom komadantu u vrijeme rata Radovanu Karadžiću, jasno je pokazalo kako suci često mogu biti proturječni sami sebi prilikom poštovanja pravne procedure. Iako su natjerali Mladića obvezujućim nalogom da svjedoči na suđenju Karadžiću, nisu ga sankcionirali kad je odbio odgovarati na pitanja. Ne samo da nije pokrenut postupak protiv njega za nepoštovanje suda, nego nije zaradio ni upozorenje nakon što je suce izvrijeđao.

General Mladić je odbio svjedočiti, no za haške suce je bilo izgleda dovoljno da se pojavi u sudnici – pa da izbjegne suđenje za nepoštivanje Haškog suda, za što su procesuirani neki njegovi ratni kolege koji također nisu željeli dati iskaz.

„Svečano izjavljujem da ću govoriti istinu, cijelu istinu i ništa osim istine. I molim da mi obezbeđenje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim bolje.“

Nakon pola sata čekanja da osobe iz osiguranja donesu umjetne zube iz haškog pritvora, general Mladić je odgovorio samo na prvo pitanje vezano uz svoju karijeru. Na svako iduće postavljeno pitanje Karadžića u vezi optužbi za koje se obojica trenutno terete, general Mladić je odbio dati odgovor.

Karadžić: Gospodine generale, da li je među nama dvojicom ili našem rukovodstvu postojao dogovor ili razumevanje da se proteraju muslimani i Hrvati koji su živeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga?

Mladić: Gospodine predsedniče, ja ne mogu i ne želim da svedočim zbog moga zdravstvenog stanja. Prema savetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svedočim.

Iako su natjerali generala Mladića obvezujućim nalogom da se pojavi na klupi za svjedoke, haški suci iz Karadžićevog Raspravnog vijeća odlučili su da ga neće procesuirati za nepoštivanje suda nakon što je odbio odgovoriti na svako, od samo šest postavljenih pitanja. Objašnjenje je pružio predsjedavajući sudac korejskog porijekla - O Gon Kwon. Riječima sudske prevoditeljice:

„U primjeni svog diskrecionog prava Vijeće je odlučilo da ne privoli svjedoka da odgovori na ovo pitanje uprkos zašititi koja je viđena pravilom 90 E, s obzirom na njegovo pravo u vezi sa samoinkriminisanjem optuženoga čiji postupak, odnosno suđenje protiv kojega se odvija pred Međunarodnim krivičnim sudom.“

Iako nije želio odgovarati na postavljena pitanja, general Mladić je izjavio kako je prije suđenja napisao sedam stranica izjave koju je želio pročitati umjesto svjedočenja:

„Mogu ako mi dozvole da pročitam ovo što sam napisao, biće interesantno. Tu je, ja predlažem da ga pročitam, sedam strana, nije to mnogo. Ja molim sud da to uvaži.“

"Ne, ne gospodine Mladiću. Gospodine Karadžić, imate li još pitanja?", rekao je predsjedavajući sudac.

"Samo želim da kažem da ja ne znam šta je u toj izjavi i uz sve rizike, ja sam bio voljan da dozvolimo generalu Mladiću da je pročita, ali na Veću je da odluči. U ovom trenutku nemam više pitanja“, rekao je Karadžić.

Nakon što mu nije bilo dozvoljeno pročitati izjavu, general Mladić je sucima ponovio uvrede koje im je već rekao po dolasku u sudnicu:

„Zabranili da govorim ono što sam napisao. Potvrđujete moju tezu da Haški tribunal nije sud - već je to satanski sud.“

Pri odlasku iz sudnice u haški pritvor gdje čeka nastavak svog suđenja, general Mladić je dovikivao isprike Karadžiću zbog nepročitane izjave, nazivajući pritom suce idiotima koji mu to nisu dopustili jer brane NATO. Suđenje Karadžiću nastavilo se iskazima svjedoka u vezi sa negiranjem optužbi za genocid u općinama u kojima je, prema haškom tužiteljstvu, progon nesrpskog stanovništva 1992. godine dosegnuo razmjere genocida. Poput Prijedora, Ključa i Sanskog Mosta.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG