Dostupni linkovi

Hag: Kraj zimske pauze, završne riječi Stanišića i Simatovića


Radovan Karadžić i Ratko Mladić u aprilu 1995.
Radovan Karadžić i Ratko Mladić u aprilu 1995.
Nakon zimske pauze na Haškom sudu se ovaj mjesec nastavljaju sva tri trenutna suđenja - bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, zapovjedniku Glavnog štaba Republike Srpske Ratku Mladiću, kao i predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću. Najavljeni događaj mjeseca u Novoj godini su pak završne riječi u postupku protiv bivših šefova srbijanske tajne službe DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Nakon što je Raspravno vijeće proglasilo kraj izvođenja dokaza u slučaju protiv Stanišića i Simatovića, strane u postupku dobile su rok da prije polovice siječnja ove godine podnesu završne raspravne podneske, nakon čega će uslijediti završne riječi.

Za što se sudilo bivšim šefovima DB-a, podsjetila je glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska:

„Stanišić i Simatović su dva visoka dužnosnika Službe državne bezbjednosti Srbije koji se terete da su organizirali, opremili, obučili, naoružali i financirali tajne jedinice Službe državne bezbjednosti za koje se tvrdi da su ubijale, progonile i deportirale Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrpske civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine, te da su rukovodili tim jedinicama.“

Polovicom prošle godine optuženima je odobreno privremeno puštanje na slobodu, odnosno odlazak u Srbiju. Suđenje je slabo medijski praćeno iako se tijekom izvođenja dokaza i svjedočenja gotovo 100 svjedoka uživo - često spominjao Željko Ražnjatović zvan Arkan, kao i njegov nasljednik Milorad Ulemek, zvan Legija, i to u kontekstu financiranja i opremanja specijalnih jedinica za ratovanje van Srbije.
Jovica Stanišić i Franko Simatović
Jovica Stanišić i Franko Simatović

Ipak, veći interes javnosti očekuje se u finišu suđenja u kojem leži odgovor o počecima rata na prostoru bivše Jugoslavije:

„Završne riječi će biti iznesene od utorka, 29. do četvrtka, 31. siječnja 2013. Stanišiću i Simatoviću je naloženo da se vrate u Pritvorsku jedinicu prije četvrtka, 24. januara, kako bi prisustvovali iznošenju završnih riječi.“

Stanišić i Simatović optuženi su za udruženi zločinački poduhvat stvaranja velike Srbije, u kome se osim njih spominju i preostala trojica kojima se trenutno, među zadnjima sudi u Den Haagu.

Prvi će se idućeg tjedna vratiti u sudnicu Goran Hadžić, na čijem suđenju tužiteljstvo trenutno izvodi svjedoke u vezi sa zločinima u Istočnoj Slavoniji u Hrvatskoj.

Idući tjedan će se nastaviti i suđenje Ratku Mladiću, u kojem je do sada tužiteljstvo ispitalo 57 svjedoka, najviše u vezi sa zločinima tijekom opsade Sarajeva. Mladić se tereti za ista nedjela kao i njegov bivši politički šef Radovan Karadžić, no on je na polovici suđenja oslobođen od jedne, od ukupno 11 točaka optužnice - genocid na početku rata.

Ipak još nije izvjesno hoće li se od toga Karadžić morati braniti tijekom obrane, koju zastupa sam, jer je na odluku o oslobađanju – tužiteljstvo uložilo žalbu:

„Očekuje se donošenje odluke po žalbi tužiteljstva na odluku Raspravnog vijeća da Karadžića oslobodi krivnje po točki 1 Optužnice, kojom se teretio za genocid za zločine počinjene od ožujka do prosinca 1992. godine u nekoliko općina Bosne i Hercegovine.“

Karadžić će se vratiti u sudnicu polovicom ovog mjeseca, kada će nastaviti s ispitivanjem svojih svjedoka, koje ubrzano izvodi i po nekoliko u jednom danu čitajući samo sažetke njihovih iskaza.

Do sada ih je ispitao pedesetak, dok ih namjerava pozvati još preko 500. Pritom ima problema jer se mnogi koje je predvidio da daju iskaz u njegovu korist - ne žele odazvati, pa je zbog toga već uputio niz zahtjeva za subpoenom, odnosno izdavanjem obvezujućeg naloga za svjedočenje.

Raspravno vijeće je tako nedavno naložilo portugalskom diplomatu Hoseu Kutiljeru da se mora odazvati i dati iskaz u veljači ove godine u vezi sa svojim posredovanjem u mirovnim pregovorima.

*****************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG