Dostupni linkovi

Karadžić nastavio sa izvođenjem svjedoka


Radovan Karadžić u sudnici u Hagu
Radovan Karadžić u sudnici u Hagu
Nakon gotovo mjesec dana zimske pauze protekli tjedan nastavilo se suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Optuženi, koji se brani sam, nastavio je izvoditi svoje svjedoke dosad neviđenom brzinom na Haškom sudu, pa je za samo četiri dana izveo njih desetak.

Dok su ga bivši pripadnici Vojske Republike Srpske branili od optužbi za etničko čišćenje, bivši pripadnici UN-ovih promatrača došli su u Den Haag kako bi osporavali izjave svojih kolega, koji su tužiteljstvu potkrijepljivali optužbe. Među brojnim iskazima izdvajamo svjedočenje američkog časnika, profesora Ronalda Hačeta (Ronald Hatchett).

Profesor Hačet je došao kao svjedok obrane kako bi opisao posjet Palama 1994. godine zajedno sa kolegama iz Fondacije "Lord Bajron/Byron", kada je prema vlastitim riječima ostao impresioniran Karadžićevim zalaganjem za mir i prestanak rata.

Tužitelj Alan Tieger podsjetio je pak Hačeta na pokolje i protjerivanja koji su se dogodili u općinama gdje je Srpska demokratska stranka nasilno preuzela vlast, poput Zvornika i Prijedora.

„Na hiljade civila su okupljene, na stotine su pobijene, a došlo je do razaranja širokih razmjera u tom području, što se da vidjeti kako iz iskaza svjedoka, tako i iz savremenih dokumenata VRS koji su Vijeću stavljeni na raspolaganje. Da li vi znate za ove događaje?“, pitao je tužitelj.

Svjedok Hačet je odvratio kako je prvenstveno želio saznati prilikom susreta sa Karadžićem - u kojoj je mjeri on odgovoran za ono što se događa na terenu, provođenjem svoje politike:

„Ja ne sumnjam da je ovaj Međunarodni sud već sudio velikom broju ljudi koji su učestvovali u sličnim događajima i da ih je i osudio za njihovu odgovornost, ali pitanje koje se za mene postavljalo jeste da li je doktor Karadžić odigrao neku ulogu u tome da dati vojni akteri na terenu postupaju tako kako su postupali.“

Hačet je izjavio kako smatra da je Vojska Republike Srpske samostalno donosila odluke i bila neovisna od civilnih vlasti, odnosno Karadžića koji se, po njegovom utisku, zalagao za cjelovitost Bosne i Hercegovine. Zbog toga ga je tužitelj Tieger podsjetio na neke izjave predsjednika Republike Srpske iz ratnog vremena - koje pokazuju upravo drugačije:

„Doktor Karadžić je 9. januara 1994. godine, dakle ne dugo u odnosu na datum kada ste se vi sastali, izjavio: ’Naš cilj je da se ujedinimo sa Srbijom'', ili 17. januara 1994. godine kada je Skupštini saopštio: ’Naš cilj ujedinjenja još uvijek stoji’, ili kada je kasnije tokom te iste godine ili početkom 1995., kada su ga optužili da je protraćio priliku za veliku Srbiju, rekao da još ništa nije protraćeno.“

Inače, svjedok Hačet je član fondacije "Lord Bajron" čiji je predsjednik Amerikanac srpskog porijekla Srđa Trifković, a neke njegove nacionalističke stavove citirao je i tužitelj Tiger.

Poput usporedbe Haškog suda sa staljinističkim pravosuđem, upozorenja na opasnost povezivanja muslimanskih zemalja i entiteta na Balkanu, te opisa Bosne i Hercegovine kao kamena temeljca europskog islamistana.

Veći broj iskaza Karadžićevih svjedoka očekuje se i idući tjedan.

************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG