Dostupni linkovi

Filmovi iz cijelog svijeta na festivalu "Srebrena traka"


Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ po sedmi put je organizovalo Filmski festival „Srebrena traka“. Srebreničani su imali priliku da pogledaju 30-ak filmova svih žanrova. Filmovi sa ratnom tematikom omogućili su mladima, koji u vrijeme rata nisu bili ni rođeni, da na filmskom platnu vide dešavanja iz tog perioda.

Mladost, kreativnost i kultura je i zamisao film festivala „Srebrena traka“.

„Mladim ljudima potrebno je da se izraze o dešavanjima ne samo u Srebrenici nego i u BiH i u cijelom regionu. Na neki način ovaj filmski festival daje mladim autorima priliku da pokažu svoje stavove, svoje težnje - i najčešće njihove želje nemaju vezu s onim što je naša svakodnevnica", kaže Dragana Jovanović, menadžer Udruženja Prijatelji Srebrenice.

Filmski festival
Filmski festival
Nevena Medić, PR festivala „Srebrena traka“, naglašava da su ove godine na film festival u Srebrenicu stigli filmova iz cijelog svijeta:

„Možemo se pohavliti da smo dobili filmove iz Rusije, Hong Konga, iz zemalja Balkana (Makedonija, BiH, Hrvatska, Srbija), te iz zemalja EU, kao što su Francuska, Njemačka, Velika Britanija. Iako su filmovi iz različitih zemalja svijeta, oni su sa tematikama koje su bliske svakom modernom čovjeku", kaže Nevena Medić.

Priliku da se upoznaju sa filmskom umjetnošću imali su i srednjoškolci za koje je organizovana radionica glume.

„Ove godine glumačke radionice predvodio je Ivan Jeftović, koji ima svoju školu glume u Beogradu. Odvojio je vrijeme i naše srednjoškolce upoznao je sa najznačajnijim elementima glume. Nadamo se da će neko od srednjoškolaca nakon srednje škole, nakon ovakvih radionica odlučiti se da upiše glumu", navodi Slađana Petković, koordinator festivala „Srebrena traka“.

Filmski festival
Filmski festival
Tokom tri dana trajanja festivala organizovano je nekoliko radionica za najmlađe, navodi Slađana Petković:

„Učesnici su imali priliku da rade na staklenim stolovima sa sijalicom, što je vrlo rijetko uopšte, a pogotovo na našim prostorima, i prvi put djeca su se susrela sa takvim načinom crtanja. Od svih njihovih radova napraviće se jedan kratak film koji će biti u arhivi našeg festivala.“

„Srebrena traka“ imala je i revijalni dio, napominje Nevena Medić:

„Na samom otvaranju prikazan je film Srdana Golubovića ’Krugovi’, koji je već dosta nagrađivan film, i film Gorana Paskaljevića ’Kad svane dan’, koji je kandidat za Oscara i koji je dobio dosta evropskih priznanja.“

Mladi iz Srebrenice imaju pozitivno mišljenje o festivalu „Srebrena traka“:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

Filmski festival "Srebrena traka" organizovalo je Udruženje "Prijatelji Srebrenice" u okviru projekta "Omladinski informativni centar“, koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije u BiH.
XS
SM
MD
LG