Dostupni linkovi

Po Interpolovoj tjeralici u Sloveniji uhićen Pero Kovačević


Ilustracija
Ilustracija

Pripadnici granične policije Republike Slovenije u srijedu su uhapsili bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Peru Kovačevića iz Marković Polja kod Brčkog za kojim je raspisana crvena Interpolova tjeralica. On se sumnjiči da je u listopadu 1994. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na brčanskoj teritoriji.

Kovačevića optužnica tereti za ubojstvo i pljačku četiri žene srpske nacionalnostiiz Špionice u općini Srebrenik, koje su mu povjerene da ih preko tadašnje ratne crte razdvajanja prebaci na teritorij koji je kontrolirala Vojska Republike Srpske. Kovačević je 2007. godine procesuiran pred brčanskim Osnovnim sudom koji je, zbog nedostatka dokaza, izrekao oslobađajuću presudu. Apelacijski sud naložio je obnovu postupka ali je on koristeći dvojno državljanstvo pobjegao u Republiku Hrvatsku. U udruženju porodica nestalih Srba u Brčkom pozdravili su uhićenje Kovačevića.

„Svi smo sa nevjericom dočekali tu vijest i svi se nadamo da će sada pravosuđe, odnosno sud i tužulaštvo nešto pozitivno za našu stranu i da će, ako je to uradio, da ga optuže i da nam kaže gdje su kosti. Porodice to čekaju. Mnogi članovi porodica su pomrli a da nisu to dočekali. Mio se nadamo da ovi što su ostali da će dočekati da nam kaže gdje su ukopani naši članovi porodica da ih sahranima“, kaže Ljubinka Živanović, tajnica udruženja nestalih Srba u Brčkom.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Brčko distrikta Jovan Pudić kaže, da su u više navrata obještavali brčansko Tužiteljstvo o Kovačevićevom boravku u Lončarima kod Brčkog.

„Na to niko nije reagovao i to me je iznenadilo. Vijest nas je obradovala jer je ipak na kraju zločinac, koji je takav monstruozan zločin napravio uhapšen. Vi znate da je on četiri žene, koje su njemu platile, iz Bosanske Bijele da ih prevede na srpsku teritoriju, uzeo novac, proveo žene i do dan-danas, tim ženama nema traga. Dakle, on je te žene pobio. Što se tiče samoga Pere Kovačevića, nemoguće je da je on sam bio. Tužilaštvo mora da dokaže, s kim je on u saradnji sve to uradio“, ističe Pudić.

O uhićenju Kovačevića obaviješteno je Ministarstvo pravde BiH koje sukladno potpisanim međunarodnim ugovorom sa Slovenijom nadležno da traži njegovo izručenje Bosni i Hercegovini. Nakon izručenja on bi trebao biti upućen u Brčko distrikt gdje mu je sud 2008. godine izrekao jednomjesečni pritvor a potom i početak procesa pred apelacijskim sudom.

XS
SM
MD
LG