Dostupni linkovi

Svođenje šestogodišnjih računa: Plodovi i trulo voće Roćenove diplomatije


Ministar Roćen na radnom doručku, 9. jul 2012.
Ministar Roćen na radnom doručku, 9. jul 2012.
U vrijeme kada je izvjesno da Milan Roćen odlazi sa funkcije šefa crnogorske diplomatije mnogi će svoditi učinke tog resora od referenduma do danas.

Odlazeći ministar tvrdi da je od 2006. diplomatija nizala sve same uspjehe dok ga u opoziciji optužuju da je monopolizovao donošenje odluka u spoljnoj politici, da je odgovoran za dovođenje sumnjivih ruskih investitora koji su uništili crnogorsku privredu i da je kriv što pregovori sa EU nijesu ranije počeli.

"Siguran sam da to nije više vijest, to da se ja povlačim, ali bi stvarno bila vijest da vas sada obavijestim da povlačim ostavku, ali nema te ekskluzive", našalio se na radnom doručku sa predstavnicima medija odlazeći šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Ako je suditi po onome što je Roćen rekao novinarima na temu uspjesi crnogorske diplomatije u proteklih 6 godina, od referenduma do danas, ostvareni su brojni uspjesi dok neuspjeha, kako tvrdi nije bilo.
Ministar Roćen na radnom doručku sa predstavnicima medija, 9. jul 2012.
Ministar Roćen na radnom doručku sa predstavnicima medija, 9. jul 2012.

Ključni uspjesi su činjenica da je Crna Gora za 6. godina uspjela da otvori vrata za pregovore o članstvu u EU kao i da je blizu članstva u NATO. No uspjesima tu nije kraj... Crnu Goru je između ostalog priznalo 157 država, podmladila je diplomatsku mrežu, postala je članica svih regionalnih inicijativa, kaže odlazeći šef diplomatije.

"Trebalo bi mnogo više vremena, a vi nemate sigurno toliko prostora u novinama ili na televiziji za to koliko bih ja sve uspjeha crnogorske diplomatije za ovih 6 godina mogao da nanižem", istakao je Roćen.

U opoziciji, međutim ne dijele ružičast pogled ministra Roćena na učinke crnogorske diplomatije u proteklih 6 godina.

Branko Radulović iz Pokreta za promjene posebno se osvrnuo na tajming i zasluge za otvaranje pregovora sa EU.

"Zašto mi te pregovore nijesmo dobili mnogo ranije? Zašto i onaj sporazum o stabilizaciji bio onako nakaradan i anticrnogorski? Zašto je gospodin Sanino na našem posljednjem sastanku rekao da to nije zasluga vlasti nego zasluga cijele Crne Gore", rekao je Radulović.

Opozicija mu najviše zamjera Ruse

Osim što je otvorila pregovore sa EU i čeka zeleno svijetlo za ulazak u NATO Crna Gora sa Roćenom kao ministrom vanjskih poslova je, kako on kaže, postala prepoznatljiva po tome što je sa svim susjedima u dobrim odnosima i nema otvorenih političkih pitanja ni sa jednom od zemalja bivše Jugoslavije.
Branko Radulović
Branko Radulović

"Za jedan od najvećih uspjeha tokom svog mandata smatram to što je Crna Gora priznala Kosovo, a nije pokvarila odnose sa Srbijom", ističe Roćen.

Ministar Roćen svojim velikim diplomatskim uspjehom smatra i rad u Rusiji gdje je svojevremeno bio ambasador Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Evo kako komentariše tvrdnje da je on doveo ruskog oligarha Olega Deripasku u KAP, koji se trenutno nalazi u teškoj situaciji u zbog kojeg će crnogorski građani stranim bankama morati da plaćaju milione za garancije koje je dala Vlada Crne Gore.

"Ja sam govorio da sam bio u Vašingtonu ovdje bi bili američki investitori, a ne ruski. Moje učešće u svemu tome je bilo povezivanje ruskog partnera ovdje sa ljudima relevantnim koji su donosili odluke o tome. Ne znam šta je u tome moglo da bude loše ili sporno. U to vrijeme to je bio proizvođač aluminijuma broj jedan u svijetu", rekao je odlazeći ministar.

Upravo mu dovođenje Rusa u Crnu Goru najviše zamjeraju u opoziciji.

"Tako da je taj negativni ruski kapital i uticaj je proizveo stanje u kojem su devastirani mnogi prostori, bilo da su u pitanju atraktivne lokacije ili privredni subjekti i da ćemo kroz tu devastaciju i kroz velike dugove morati to dugo da plaćamo", kaže Branko Radulović.

Novom šefu crnogorske diplomatije neće biti ni malo lako pogotovo u pregovorima sa EU i ispunjavanju svih onih zahtjeva na kojima je Crna Gora ili počela ili još nije da radi a tiču se ključnih oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako u opoziciji gledaju na to šta će biti glavni izazovi novog ministra vanjskih poslova i evropskih integracija?

"Ta politika treba da bude u interesu Crne Gore, ali na principima savremene vanjske politike. Ne samo kada je u pitanju bezbjednost, ne samo kada je u pitanju politika već i ekonomska promocija. Mnogo toga treba novi ministar da uradi drugačije u odnosu na prethodnog da bi to bilo u interesu Crne Gore", ocjenjuje Branko Radulović.
XS
SM
MD
LG