Dostupni linkovi

Planuli prvomajski aranžmani, agencije trljaju ruke


Ajfelova kula u Parizu
Ajfelova kula u Parizu
Turističke agencije u Podgorici zadovljno “trljaju ruke”, jer su rasprodale prvomajske aranžmane mnogo prije termina putovanja. Cijene su na nivou prošlogodišnjih, a rast interesovanja ne pripisuju dubljem džepu, već činjenici da su se poklopili prvomajski sa uskršnjim praznicima, što je dalo komociju da se osmisli mini odmor i provede na nekoj destinaciji van Crne Gore.

Prvomajski aranžmani planuli su još prije mjesec dana, a interesovanje za putovanja je već nego prošle godine, kaže nam Srđan Kovačević iz podgoričkog “Galilela”.

"Ove godine je povećano interesovanje za prvomajske, odnosno uskršnje praznike zbog toga što se sada kao rijetko kada desilo da se prvomajski praznici poklope sa uskršnjim i mi smo u našoj agenciji rasprodali sve aranžmane. Interesovanje je bilo različito. Za bliže destinacije vladalo je veliko intersovanje, ali i za skuplje aranžmane takođe, pa smo i njih rasprodali", navodi Kovačević.

Interesovanje je veliko za višednevne autobuske ture u zemljama u okruženju za koje je trebalo izdvojiti par stotina eura, ali i za one nešto skuplje, do Sicilije, Pariza… Ove godine rasprodate su i uskršnje ture autobusima za Krf, a tradicionalno kod turista iz Crne Gore, dobro se kotira Instanbul.

Aranžmani za najveći turski grad razgrabljeni su znantno unaprijed, kaže Kovačević.

"To je destinacija koja je veoma popularna već godinama i sada se pokazalo da ne gubi na popularnosti. Tokom ovih praznika Istanbul će biti apsolutno prepun", kaže on.

Atraktivan i region

Cijene na nivou prošlogodišnjih, rasprodale su prvomajsku ponudu podgoričkog „Granda”, gdje se tražio aranžman više, kaže nam Jelena Vlahović iz ove turističke agencije.

"Veliko je bilo interesovanje za Pariz ove godine, Istanbul, Rim, Beč su takođe veoma tražene destinacije za prvomajske praznike. Takođe, ove godine su i Petrovgrad i Moskva veoma traženi. Ove godine je zaista osjetan rast interesovanja", ističe Vlahović.

Atraktivne su i jeftinije, autobuske ture po gradovima u okruženju i dalje do centralne Evrope, priča nam Miro Šljukić iz agencije „Travel haus”

"Popularne su ture do Ohrida, Sarajeva i malo dalje do Budimpešte, Praga i Beča. Cijene su od nekih 100 eura pa do 250 jer su to autobuske ture, uglavnom", kaže Šljukić.

Ako je suditi po anketi i slučajnom uzorku na ulicama glavnog grada, najveći broj Podgoričana će praznike provesti u Crnoj Gori. Naši sagovornici iz ankete kažu nam da razlog za takav izbor nije samo u ograničenom budžetu, već i u atraktivnosti domaće ponude tokom prazničnih dana.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

I pored rasta interesovanja za putovanja, u agencijama ukazuju da se iz toga ne može izvlačiti bilo kakav zaključak o debljini novčanika u vremenu krize. Kako ističu, određeni broj ljudi stekao je naviku putovanja, koja su sve dostupnija. Pored toga agencije su se potrudile da prilagode cijene aranžmana prosječnom džepu i odlučile da cijene zadrže na nivou prošlogodišnjih.
XS
SM
MD
LG