Dostupni linkovi

Planeta Zemlja u velikoj opasnosti


Dan planete zemlje, BiH, ilustracij
Dan planete zemlje, BiH, ilustracij
'Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se nešto ne promijeni do 2030., neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta', zabrinjavajuća je poruka koju je u svom izvješću objavio Svjetski fond za zaštitu prirode.

Previše potrošnje, previše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost, piše u izvješću 2012.

Živi planet, koji je u utorak objavio WWF, vodeća svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode.

Kako je rekao Jim Leape, glavni direktor WWF-a, ''živimo kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se nešto ne promijeni do 2030., neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta''.

Jonathan Baillie iz londonskog Zoološkog društva, koautor izvješća, poručio je kako bi zanemarivanje ove dijagnoze imalo teške posljedice po čovječanstvo.

''Možemo povratiti zdravlje planeta, ali samo ako se usredotočimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju'', poručio je.

Izvješće koje se objavljuje svake druge godine formalno je predstavio nizozemski astronaut Andre Kuipers, koji se trenutno nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS).

''Imamo samo jednu Zemlju, vršimo nepodnošljiv pritisak na naš planet, a zapravo moramo spasiti naš dom'', kazao je.
XS
SM
MD
LG