Dostupni linkovi

Plaćeni ubica na meti crnogorskih tužilaca


Sretko Kalinić
Sretko Kalinić

Crnogorska policija u saradnji sa tužilaštvom rasvjetlila je ubistvo iz 2008. godine, kada je u bašti budvanskog kafića "Palma" ubijen Nikšićanin Goran Pejović.

Za ubistvo je osumnjičen ozloglašeni pripadnik Zemunskog klana Sretko Kalinić, jedan od učesnika u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića koji se nalazi u zatvoru u Srbiji gdje mu se sudi za druga krivična djela.

Ključna pitanja su da li je ubica imao pomagače i da li će biti izručen Crnoj Gori?

Dok je sjedio sa društvom u bašti kafića "Palma" u avgustu 2008. godine u Budvi, Nikšićaninu Goranu Pejoviću je prišao ubica i uz riječi "ovo ti je pozdrav iz Beograda" ispalio u njega više hitaca iz pištolja, nakon čega se ubica trčeći dao bijeg kroz budvanske ulice gdje mu se izgubio svaki trag.

Kako su saopštili iz Višeg državnog tužilaštva i policije, u Pejovića je pucao Sretko Kalinić pripadnik Zemunskog klana kome se već sudi za više ubistava.

Već 2008. godine su mediji objavili nezvaničnu policijsku verziju da je Kalinić greškom ubio Pejovića, te da je njegova meta, u stvari, bio Budvanin Ivan Delić koji je sjedio za jednim od susjednih stolova, a koji je do tada već preživio nekoliko atentata.

"Prilikom izvršenja krivičnog djela, meta je bilo drugo lice koje je sjedilo za jednim od stolova u blizini oštećenog Pejovića. Do zamjene mete je došlo usljed poziciije sjedjenja, slične garderobe, konstitucije Pejovića i tog lica i najvjerovatnije pogrešnog navođenja od logistike", kaže Aleksandar Bošković, rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih delikata.

Da li osumnjičeni Sretko Kalinić može biti izručen crnogorskim pravosudnim institucijama i pod kojim uslovima, te kada će biti otkriveni saučesnici koji su ga navodili prilikom ubistva Nikšićanina Gorana Pejovića?

Istraga na mjestu ubistva Gorana Pejovića, 2008.
Istraga na mjestu ubistva Gorana Pejovića, 2008.

To su otvorena su pitanja nakon što su tužilaštvo i policija, poslije osam godina od ubistva saopštili da su nakon niza vještačenja utvrdili da je član Zemuskog klana Sretko Kalinić odgovoran za ubistvo Gorana Pejovića.

Sretko Kalinić je, prema posljednjim informacijama, već osuđen na 35 godina zatvora zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, a u toku su i suđenja za druga krivična djela. On je osuđen i za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Njegovog branioca u dijelu suđenja, beogradskog advokata Slavka Petrića smo pitali pod kojim okolnostima i uslovima je moguće da Kalinić bude izručen Crnoj Gori. Advokat Petrić nije mogao da da precizan odgovor.

"Ništa oko toga ne mogu sa vama da razgovaram. Nisam njegov branilac u tom postupku i nije mu niko branilac jer, koliko sam shvatio, postupak još nije započet. U Strazburu se vodi postupak u vezi ubistva premijera Đinđića jer je tu nepravedno donijeta osuđujuća presuda u odnosu na Kalinića koji je pravosnažno osuđen za ubistvo u okviru predmeta koji se zove Zemunski klan", ističe Petrić.

Ni tužiteljka Višeg državnog tužilaštva, Vesna Jovićević, na pres-konferenciji takođe nije mogla da odgovori na pitanje da li će i kada Kalinić biti izručen Crnoj Gori. Nakon osmogodišnje istrage nije jasno po čijem nalogu je Kalinić trebalo da ubije Budvanina Delića.

"Pomagači u izvršenju ovog krivičnog djela su u posebnoj pažnji tužilaštva i na ta lica će se, ukoliko i kada se steknu uslovi, krivični postupak proširiti", navodi Jovićević.

Sretko Kalinić je prije pet godina, kada je uhapšen u Hrvatskoj, tamošnjim istražiteljima priznao da je trebalo da likvidira Delića, ali da je greškom ubio mladića koji je imao istu majicu. Kasnije je Kalinić povukao svoje priznanje.

Porodica ubijenog Gorana Pejovića traži odgovore od institucija o pomagačima i onima koji su krili ubicu.

Majka ubijenog Pejovića, Stanka Pejović, kaže da je odnos tužilaštva prema oštećenoj porodici korektan, ali da porodica insistira na svim odgovorima.

"Ja znam da moje dijete ništa niti može, niti će vratiti. Nažalost, tako je. Mi se ne možemo pomiriti samo ovim što je saopšteno, jer je ubicu neko štitio i krio u Budvi i neko navodio. Taj koji je navodio, taj ga je maltene i ubio. Ovo je plaćeni monstrum koji je radio, a ko je njega navodio, kako je on izašao iz Budve iako je blokirana Budva? Sve to mora da se otkrije", zaključuje Stanka Pejović.

XS
SM
MD
LG