Dostupni linkovi

Pjongjang zaprijetio američkom generalu uoči vojnih vježbi


Vojska Sjeverne Koreje
Vojska Sjeverne Koreje
Sjeverna Koreja upozorila je u subotu komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji generala Džejmsa Turmana na "nesrećno uništenje" ukoliko SAD nastave sa redovnim vojnim vježbama sa Južnom Korejom, koje su zakazane za početak marta.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je u subotu da je šef vojne delegacije te zemlje Pak Rim Su u selu Panumndžom unutar demilitarizovane zone, poslao upozorenje generalu Turmanu što je veoma rijetko direktno obraćanje američkom oficiru.

"Bolje imajte na pameti da se oni koju izazivaju rat suočavaju sa nesrećnim uništenjem", navodi Pak, nazivajući vježbe "bezobzirnim".

SAD i Južna Koreja najavile su 21. februara da tokom marta planiraju velike vojne vježbe, samo nekoliko sedmica nakon što je Sjeverna Koreja trećom nuklearnom probom izazvala porast tenzija u regionu.

U saopštenju koje je u subotu objavila Komanda kombinovanih snaga navodi se da će godišnje vojne vježbe početi 1. marta i tokom mjesec dana biće izvršeni vazduhoplovni, kopneni i pomorski manevri pod nazivom "Fol igl".

Pjongjang je nedavno pokrenuo korake kojim iskazuje svoju vojnu moć. Sjeverna Koreja 12. februara izvršila je treću i najsnažniju nuklearnu probu do sad.

U decembru je lansirala satelit u svemir i taj postupak kritičari smatraju da je prikrivena proba balističke rakete.

Prijetnja je upućena u vrijeme kada SAD i druge zemlje razgovaraju o kaznenim mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog nuklearne probe izvršene 12. februara protivno rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN koje Pjongjangu zabranjuju nuklearne i raketne aktivnosti.

Sjeverna Koreja je karakterisala nuklearnu probu, koja je treća od 2006. godine, kao odbrambeni čin protiv američke agresije.

Pjongjang optužuje Vašington za "neprijateljstvo" jer predvodi napore za kažnjavanje te zemlje zbog lansiranje rakete u decembru. SAD smatra da je Pjongjang tada izvršio tajnu raketnu probu.
XS
SM
MD
LG