Dostupni linkovi

Pjesma Evrovizije u svjetlu ukrajinsko-ruskog sukoba


Takmičenje nazvano Pjesma Eurovizije, insistira na tome da je izvan svake politike. No, uoči ovogodišnjeg natjecanja, mnogi se pitaju hoće li se na pozornici u Kopenhagenu osjetiti neprijateljstvo Ukrajine i Rusije.

Eurosong star je 59 godina. Obično takmičenje u pjevanju, reći će neki. Uz to i poprilično glupavo, dodaće drugi.

Ali nakon pogubnog nasilja na istoku i jugu Ukrajine, nakon kojeg je privremeni predsjednik Ukrajine Oleksander Turčinov kazao kako je “Rusija u ratu s njegovom zemljom”, medju eurovizijskim navijačima potaknute su spekulacije oko ponašanja takmičara iz Moskve i Kijeva.

Ukrajina, koja je nekoliko godina ovo takmičenje koristila za suptilne antiruske slogane, ovoga puta igra na sigurnu kartu. Dvadesetjednogodišnja Marija Jaremčuk izvešće laganu, optimističnu, ljubavnu pjesmu potpuno lišenu političkih konotacija.

Njen pokojni otac, Nazarij Jaremčuk, bio je popularni ukrajinski pjevač narodne muzike. Marija kaže da je bila jako potresena kada je 2. maja u Odesi poginulo više od 40 ljudi u sukobima proruskih i proukrajinskih aktivista.

"Naravno, da smo svi mi u timu zabrinuti. Teško se na probama u potpunosti koncentrirati, jer su naše misli u domovini. Ali to nam neće biti prepreka. Upravo suprotno, to nas tjera da budemo jači", kaže Marija.

Rusiju ove godine predstavlja duet blizanki, koje su u javnost prvi put izašle na Eurosongu za juniore, 2006.godine.

Anastasija i Marija Tolmačeve danas imaju 17 godina, nasmijane su plavuše koje imaju zadatak uljepšati sliku Rusije u inostranstvu.

Njihova pjesma “Blistavo”, zamišljena je kao balada, ali će možda ipak gledaocima dijelovi teksta biti ružna asocijacija na Ukrajinu. Poput stihova koji glase "živjeti na rubu, blisko kriminalu, na vrijeme preći granicu”.


Paul Jordan, britanski istraživač i odani obožavatelj Eurovizije, kojemu je čak nadimak Dr. Eurovizije, kaže da je čuo antiruske opaske posljednjih sedmica. Ne toliko u vezi s Ukrajinom, koliko negativni odijum kojeg izazivaju ruski antigay zakoni. On smatra da je izbor sestara Tolmačevih lukav potez.

"Djeluje kao da Rusija igra grubu vožnju s publikom na Eurosongu, koja se sastoji uglavnom od homoseksualaca", kaže on . "Bilo je rasprava u eurovizijskoj zajednici trebali li ‘izviždati’ dvije tinejdžerice koje pjevalju vrlo slatku pjesmu. Upravo zbog toga izgleda da Rusi tačno znaju šta rade.“

Uobičajeni način glasanja na Eurosongu, gdje najbliži susjedi daju poene jedni drugima, ove će godine biti na testu. Upravo izmedju Rusije i Ukrajine.

"Glasati za svog susjeda " sistem je koji je postao toliko ozloglašen da su 2009.godine organizatori Eurovizije odlučili vratiti žirije koji daju 50 posto glasova. A druga polovina prepuštena je gledaocima.

Jordan napominje da ovo neće biti prvi put da se testiraju odnosi Kijeva i Moskve. Podsjeća da su 2005, u vrijeme Narančaste revolucije u Ukrajini, Rusi svojim susjedima dali samo dva boda. Godinu dana ranije dodijelili su im maksimum - 12 poena.

Sada, kada je Ukrajina suočena s unutarnjim podjelama, otetim Krimom i pobunama na istoku zemlje, teško se može i predvidjeti kako će glasovi biti podijeljeni.

Dužnosnici Eurovision takmičenja čvrsto brane stav da su apolitični, da natjecanje smatraju jedinstvenom prilikom za okupljanje pan-evropske porodice koja uz lake note proslavlja bezbrižnost i ljepote zajedničkog života.

Čak i ako je tako, kaže Jordan, ipak će politika biti upetljana u odluku ko će biti domaćinom sljedeće, jubilarne, 60. Eurovizije.

"Jer to znači veliki TV show, veliku reklamu, prestiž”, napominje Jordan čiji je favorit Grčka, prije nego Ukrajina ili Rusija. I zato će se postojeće napetosti, unatoč tvrdnjama organizatora da nisu politični, manifestirati na Euroviziji. Htjeli mi to ili ne.
XS
SM
MD
LG