Dostupni linkovi

Susret Tači-Dačić završen bez dogovora, nastavak u martu


Hašim Tači, Ivica Dačić i Ketrin Ešton u Briselu
Hašim Tači, Ivica Dačić i Ketrin Ešton u Briselu
U Briselu je u sredu bez dogovora završena peta runda dijaloga premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, posvećena pitanjima paralelnih institucija na severu Kosova i oficira za vezu.

Nakon sastanka saopšteno je da konkretnog dogovora nije bilo i da se razgovori nastavljaju početkom marta, javio je RSE dopisnik iz Brisela Rikard Jozwiak.

Visoka predstavnica Ketrin Ešton saopštila je nakon susreta da su se premijeri vratili na konsultacije u Prištinu i Beograd i da će ponovo sastati u Briselu 4. marta.

"Premijer Dačić i premijer Thaci sastali su se u utorak i srijedu u pod pokroviteljstvom EU u razgovorima za normalizaciju odnosa i imali su detaljan razgovor", saopštila je Ešton.

"Premijeri su", navela je Ešton, "zadovoljni načinjenim napretkom, kao i ja".

Njene reči potvrdio je kosovski premijer Hašim Tači, koji je rekao da je sastanak bio konstruktivan.

“Postoji spremnost da se pronađe prihvatljivo rešenje za normalizaciju odnosa na severu Kosova u skladu sa Ustavom Kosova, da se ukinu paralelne strukture, privrženost vladavini zakona, zatim pravosuđu u okviru kosovskog zakonodavnog sistema", naveo je kosovski premijer.

“Svi smo svesni da paralelne strukture treba da budu ukinute što je pre moguće i to će biti učinjeno. Bezbednosne strukture biće rasformirane, a pronaći ćemo način kako da se obrazovni, zdravstveni sistem i službenici opštinske administracije uklope u kosovski sistem ili transformišu”, naveo je Tači.

Tači je rekao da je sa premijerom Srbije razgovorao i o nužnosti raspisivanja slobodnih izbora za četiri opštine na severu ove godine.

"Želim da naglasim da postoji dobra atmosfera za rešavanje svih problema koji su se nagomilali u ovom delu Kosova u poslenjih 13 godina", zaključio je Tači.

Pemijer Ivica Dačić je izjavio da dogovor o institucijama na severu Kosova nije postignut, kao i da se razgovaralo isključivo o zajednici srpskih opština. Premijer Srbije je rekao da je to pitanje u dvodnevnim razgovorima bilo ključno, a da taj predlog nije odbačen, ali da još nije ni prihvaćen.

"Mi nećemo dozvoliti nikakvo demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti", rekao je Dačić novinarima posle sastanka.

Dačić je rekao da želi da se dođe do takvog rešenja da "Srbi budu zadovoljni, da to bude njihova vlast, a sa druge strane da Priština prihvati tu vlast kao onu koja nije tu da radi protiv Prištine".

On je posle sastanka rekao da ta vlast mora imati mogućnost da bira svoje predstavnike i da štiti interese Srba na Kosovu.

Zasad, kako je dodao, o svemu tome se mora nastaviti razgovor, jer još nisu prihvaćeni neki elementi ovog predloga. O tome će se sad obaviti konsultacije u državnom vrhu i vlastima u Beogradu, kao i među ekspertima.

Dačić je objasnio da srpski predlog znači da Srbi na Kosovu neposredno biraju svoje predstavnike ili možda i delegiranjem iz devet srpskih opština.

"Mora se utvrditi tačno koje bi bile sve izvršne nadležnosti vlasti tih opština, ali za sada o tome nije bilo moguće postići neki jasniji dogovor", kazao je Dačić.

Dodao je da sada treba još da se vidi da li Priština prihvata da zajednica ima određenu ulogu u strukturi političke vlasti, što znači i izvršnu vlast.

Premijer Srbije pre briselskog sastanka je razgovarao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Reeckerom koji je pozitivno ocijenio nastojanje Vlade Srbije da dijalogom sa Prištinom dodje do prihvatljivih rješenja koja će osigurati stabilnost, saopšteno je iz Vlade.

Reecker je ponovio da Washington pruža punu podršku nastavku dijaloga kao i da SAD podržavaju evropsku perspektivu Srbije.

Inače, Ashton je u utorak održala bilateralne sastanke sa oba premijera, a prethodno su se sa Thacijem sastali predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy. I Rompuy i Baroso su rekli da je ovo ključan tjedan za dijalog.

Barroso je nakon susreta s Thacijem rekao da je posjet kosovskog premijera Bruxellesu dokaz da Kosovo želi evropsku budućnost.
XS
SM
MD
LG