Dostupni linkovi

Miroslav Mišković u ponedeljak pred policijom


Miroslav Mišković
Miroslav Mišković
Nakon višenedeljnih nagađanja, kompanija Delta Holding potvrdila je da je njen vlasnik Miroslav Mišković dobio poziv za saslušanje u Ministrastvu unutrašnjih poslova Srbije, u ponedeljak, 3. decembra, i da će se „u skladu sa svojom građanskom dužnošću, odazvati pozivu“.

Dodaje se i da su u prethodnom periodu sprovedena "duga i opsežna" istraživanja rada te kompanije tokom čega je „u potpunosti odgovoreno na sva pitanja o poslovanju kompanije“.

Podsećamo, Savet za borbu protiv korupcije je još u septembru dostavio policiji dokumentaciju o spornim poslovima Miškovićevih kompanija.

Na teret bi mu se verovatno mogle staviti sumnjive privatizacije C Marketa i Luke Beograd, kao i besplatna konverzija 16 hektara na ekskluzivnoj beogradskoj lokaciji.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže za RSE da je ovaj poziv i očekivao i da pretpostavlja da postoje valjani argumenti i da će istraga biti potkrepljena dokazima.

Slučajevima koji bi se Miškoviću mogli staviti na teret, dodaje i beogradski list „Press“, u kojem je on tek nedavno priznao većinsko vlasništvo, a potom se i povukao.

„Savet za borbu protiv korupcije je označio da je on jedan od vlasnika, a on je jedno vreme izjavljivao da nije. Sada je i sam rekao da jeste. Pretpostavljam da postoji još takvih poslovanja koja su izmicala zakonu ili su bila skrivena. On je jednoga momenta raširio svoju ekonomsku imperiju da nema oblasti privrede, a posebno trgovine, bankarskog poslovanja u kojem on nije bio,“ rekao je Čupić.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je prethodih nedelja da će se poslovanje Miškovićevih kompanija biti predmet istrage.

Čedomir Čupić pretpostavlja da je njegovo saslušanje početak preispitivanja porekla imovine svih bogataša u Srbiji.

„Ono što sam ja još početkom devedesetih, a i od 2000. godine govorio jeste da svi bogataši treba da se preispitaju kako je njihovo bogatstvo nastalo, da prosto to objasne. Znamo u kojem smo vremenu živeli, i kako je živela većina stanovništva, a neki ljudi su stekli ogromno bogatstvo. Pretpostavljam da je ovo početak toga, ali ozbiljna istraga će biti tek onda kada se bude doneo zakon o preklu imovine,“ rekao je Čupić.

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da bi Predlog zakona o poreklu imovine trebalo da se nađe pred parlamentom do kraja januara, a najkasnije do početka februara 2013.

On je najavio i da će u ispitivanju spornih privatizacija jedan od glavnih predmeta biti i slučaj Nacionalne štedionice i da su do sada završena i dva slučaja spornih privatizacija, kao i da očekuje će do kraja godine biti završene istrage u „bar još dva“.
XS
SM
MD
LG