Dostupni linkovi

Dan protesta u Beogradu, zatraženi bolji uslovi rada


Beograd
Beograd
U znak solidarnosti sa protestima radnika širom Evrope protestovalo se i u Beogradu.

U centru grada okupilo se stotinak članovi tri radnička sindikata koji su posle jednoiposatne protestne šetnje od beogradskog trga Slavija do zgrade vlade, predali svoje zahteve za poboljšanje uslova rada. Protest, koji je obezbeđivala policija, protekao je mirno.

Na međunarodni dan akcije u Beogradu se okupilo stotinak sindikalaca koji su od vlasti tražili bolje uslove rada, veće plate i besplatno zdravstvo i školstvo.

Učesnici protesta su noseći zastave transparente centralnim gradskim ulicama prošetali do zgrade vlade izazivajući manje saobraćajne gužve.

Jedan od predstavnika sindikata Željko Veselinović poručio je da radnici u Srbiji imaju mnogo više razloga za proteste od kolega iz Evrope, kritikujući veće sindikate koji se nisu odazvali pozivu na demonstracije.

"Ova grupa ljudi došla je da brani obraz radničke klase studenata, penzionera i nezaposlehih. Mi smo jedini koji smo izašli na ulice da kažemo dosta, da kažemo ne neoliberalnom kapitalizmu, tajkunima, lopovima i svima koji su opljačkali i uništili državu i radničku klasu", poručio je Veselinović.

Nedaleko od njih, u Beogradu je ispred zgrade Radio televizije Srbije protestovalo nekoliko stotina radnika te medijske kuće, koji zahtevaju isplatu zaostalih plata.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG