Dostupni linkovi

Petrov i Karamarko imaju većinu, u srijedu mandatar ili novi izbori


Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Tomislav Karamarko i Božo Petrov

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je u utorak uvečer, nakon konzultacija sa čelnicima desne Domoljubne koalicije i Mosta, kako su joj Tomislav Karamarko i Božo Petrov donijeli 78 potpisa (za dobivanje mandata za sastav Vlade dovoljno je 76) i da im je dala 24 sata da se dogovore oko mandatara. Ako do dogovora ne dođe, ona će imenovati privremenu tehničku vladu i raspisati parlamentarne izbore.

U HDZ-u su zadovoljni razvojem situacije, a neslužbeno se saznaje da su već započele konzultacije oko nestranačkog mandatara za premijera.

U SDP-u nema službenih komentara, ali neslužbeno se doznaje kako oni prozivaju predsjednicu Grabar Kitarović da je svojim postupanjem pomogla da se HDZ vrati u igru, i kažu da ipak nije sve gotovo.

Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je medijima kako Most više ne inzistira na tripartitnoj vladi u kojoj bi uz Most i HDZ bio i SDP, jer „u trenutku kada se pogaze određeni principi do kojih mi držimo, onda više nemamo o čemu razgovarati.“

Na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za imenovanje mandatara za sastavljanje nove hrvatske vlade bili su pozvani samo Petrov i Karamarko.

Pred odlazak na Pantovčak, oko 17.30 sati Petrov je novinarima potvrdio da je stav Mosta da Karamarko ne može biti premijer, ali da je Domoljubna koalicija u dopisu poslanom jučer pristala na nestranačkog premijera i na reformsku Vladu.

Petrov je prethodno novinare izvijestio da je Most prekinuo svake razgovore sa SDP-om i koalicijom lijevog centra Hrvatska raste, optužujući SDP da je unazad dva dana pokušao vrbovati neke zastupnike Mosta da u slučaju da pregovori između dviju strana propadnu, kao mandatara podrže predsjednika SDP-a Zorana Milanovića..

Predsjednik SDP-a i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović odbio je ove optužbe,kazao kako je to “HDZ-ova policijsko-obavještajna operacija“ i pozvao predsjednicu Grabar Kitarović da raspiše izbore. On je tada kazao kako je dan ranije s Mostom gotovo sve dogovoreno te da su, uz premijersko mjesto za Petrova, pristali i da Mostu pripadne sedam ministarstava i čelne funkcije u još nekoliko tijela, poput Hrvatske narodne banke i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Most je trebao dobiti ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša, poljoprivrede, uprave, gospodarstva i prometa.

„Pristali smo na sve to i postavlja se logično pitanje koga bismo u takvoj situaciji uopće zvali i što bismo mu uopće mogli ponuditi“, rekao tada je Milanović.

Petrov odbija reći koje je to zastupnike Mosta SDP navodno vrbovao, jer bi onda – kaže - počeo „lov na vještice“.

Jedino je Robert Podolnjak kazao kako njega nitko nije pokušao vrbovati, a da za druge ne zna. Više drugih zastupnika Mosta koje su novinari pitali je li ih SDP pokušao vrbovati odbilo je odgovoriti.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu peti krug konzultacija započinje u 14.30 sati.

XS
SM
MD
LG