Dostupni linkovi

Petković: Kratkofil se trudi privući filmaše iz čitavog regiona


Vladan Petković, foto: Žarka Radoja
Vladan Petković, foto: Žarka Radoja
Prošla sedmica je u Banja Luci ostala u znaku festivala Kratkofil plus, šeste po redu smotre kratkog filma. U takmičarskom programu prikazano je više od pedeset filmova iz dvadeset zemalja, a festivalskim manifestacijama prisustvovali su brojni gosti, uglavnom ugledna imena iz svijeta kratkog metra, o čemu za RSE govori Vladan Petković, direktor programa i selektor festivala.

RSE: Šta su to Banjalučani, a nadam se i brojni gosti, mogli vidjeti ovih dana?

Petković: Imali smo 57 filmova u takmičarskom programu. Ima ih toliko mnogo zato što smo birali što kraće kratke filmove jer smatramo da kratki film zaista treba biti kratak, tako da smo imali samo četiri, pet filmova koji su duži od 20 minuta, a nijedan nije bio duži od 30 minuta.

Pored toga, počeli smo sa premijerom dokumentarnog omnibusa Kratkofil punch, gde su amateri, dakle ljudi koji se nisu nikada bavili filmom, zajedno sa mentorima Oliverom Sertićem, Borisom Mitićem i Brankom Lazićem, radili kratke dokumentarne filmove o ljudskim pravima. Imali smo revijalni program dugometražnih filmova, obzirom da Banjaluka ima samo ovaj festival i festival animacije, ovdje postoji samo jedan bioskop koji pušta praktično samo holivudske i srpske filmove jer su retki filmovi koji ne spadaju u jednu od te dvije kategorije, pa bi nama zaista bilo žao da ne pružimo priliku gledaocima da vide neke malo drugačije stvari. Tako smo u udarnom terminu, u Otvorenom kinu Kastel, imali film "Dječak sa biciklom" braće Darden, film "Klip", srbijanski film koji je verovatno najveći festivalski hit sa ovih prostora ove godine, zatim "Slava kurvi" također dokumentarac, jednog od najvažnijih dokumentarista današnjice, Mihaela Glawoggera, koji je bio naš gost i održao Master class. Zatvorili smo filmom "Marina Abramović: Umjetnica je prisutna". To je film američke produkcije koji je bio veliki hit u Sundance-u i u Berlinu.

(VIDEO: Trejler za film Marine Abramović)


Imali smo u popodnevnim projekcijama još dva dokumentarca, "Pismo ocu" srbijanskog reditelja Srđana Keče, i pobednika najvećeg festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, "Planeta puževa", to je korejski film. Producent tog filma je također bio naš gost i održao je master class. Imali smo i međunarodnu premijeru filma "Hvala za Sunderland", reditelja Slobodna Maksimovića, koji je iz Sarajeva, ali koji živi i radi u Sloveniji. Njegove kratke filmove smo ranijih godina imali na Kratkofilu u takmičarskom programu, a ovo je njegov prvi igrani film.

(VIDEO: Trejler za film "Pismo ocu")
XS
SM
MD
LG