Dostupni linkovi

Pet mitova o punjenju baterije za smartphone


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ne koristite svoj telefon dok se puni" ili "ne ostavljajte telefon da se puni cijelu noć" ili "uvijek pustite da se baterija isprazni do kraja" - samo su neki od najpopularnijih mitova o baterijama smatphonea.

Kada pričamo o životnom vijeku baterije, malo je stvari koje možemo ili ne možemo uraditi sa našim smartphoneom. Iako postoji dosta pravila, postoji i nekoliko glasina koja jednostavno možemo ignorisati.

Baterije telefona su evoluirale tokom godina, postajale su lakše težinom i lakše za održavanje. Većina Li-ion baterija, kakve koriste velike kompanije poput Samsunga i Applea, bi trebale da traju tri do pet godina.

Mashable je objavio pet najpoznatijih mitova o baterijama:

Mit 1: Korištenje punjača drugog proizvođača uništava baterije
Istina: Nije problem u punjačima drugih proizvođača. Problem je u jefitnim kopijam originala.

Ne kupujte jeftine kopije originalnih punjača jer za približno isto novca možete kupiti punjače drugog proizvođača koji odgovaraju vašem telefonu (postoje legitimne firme poput Belkina i KMSa). Lifehacker je sproveo detaljan eksperiment u kojem su poredili originalne punjače nasuprot jeftinih kopija i punjača drugih proizvođača. Rezultati su pokazali da punjači drugih proizvođača, iako nisu dobri kao originalni punjač, rade sasvim dobro. Jeftine kopije jedva da urade svoj posao.

Mit 2: Ne koristite telefon dok se puni
Istina: Koristite ga koliko god želite, sve dok nije priključen na loš punjač.

Postoje strašni razlozi za ovaj mit. Ljudi vjeruju da bi telefon mogao eksplodirati ili bi moglo doći do strujnog udara ako se telefon koristi dok se puni. To se ustvari desilo Kinezu Ma Ailun u julu 2013. godine tokom leta, dok je koristio svoj iPhone 4 uključen u struju. Međutim, na kraju se ispostavilo da je koristila jeftinu kopiju originalnog punjača i a neorignialni iPhone punjač. Sve dok koristite originalnu bateriju i punjač proizvođača telefona, ne bi trebalo biti problema.

Mit 3: Punjenje baterije tokom cijele noći uništava bateriju
Istina: Vaš telefon je pametniji nego što vi mislite. Kada se baterija napuni do kraja, ona zna da treba zaustaviti punjenje.

Međutim, ovo opet ne znači da biste trebali puniti bateriju tokom cijele noći, svake noći. Ne biste dodavali vodu u već punu čašu vode, zar ne? Vašoj bateriji ćete produžiti životni vijek ako je držite napunjenu između 40 i 80 %.

Mit 4: Ne trebate gasiti telefon - nikada.
Istina: Vaš telefon jeste mašina, ali i on treba nekada da napravi pauzu. Iz Applea su izjavili da, da biste produžili trajanje baterije, trebate ponekada isključiti telefon, posebno kada idete na spavanje. Stručnjaci iz Applea preporučuju da se telefon gasi bar jednom sedmično. Gašenje telefona je jednako bitno i za korisnike Androida. Jednostavan restart telefona s vremena na vrijeme može spasiti vašu bateriju

Mit 5: Ne punite telefon dok se baterija ne isprazni do kraja.
Istina: Bolje de da punite bateriju svaki dan nego da čekate svaki put da se isprazni do kraja. Li-ion baterije rade bolje kada se češće pune. Ako ih često puštate da se isprazne do kraja, postaju nestabilne. Vaša baterija ima određen broj ukupnih dopunjavanja i kada se isprazni do kraja, to je jedno dopunjavanje manje u ukupnom životu jedne baterije.

Činjenica: toplina će uništiti vašu bateriju.
Istina: Ovo je apsolutno tačno. Toplina i tehnologija ne idu zajedno, i to važi i za baterije telefona.

Li-ion baterije se griju same od sebe i još se više zagrijavaju kada se pune. Hladno vrijeme takođeR može imati negativan utjecaj na život baterije. Hladna baterija će se isprazniti brže na hladnom vremenu.

XS
SM
MD
LG