Dostupni linkovi

Pet minuta za RSE: Džebrail Bajramović


Pet minuta za RSE: Džebrail Bajramović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Džebrail Bajramović, kandidat Stranke dijaspore BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odgovara na pitanja kakvu BiH želi vidjeti u naredne četiri godine, kako oporaviti bh. ekonomiju, kako se boriti protiv korupcije, te koji to trebaju biti prvi koraci u vanjskoj politici BiH.

RSE: Gospodine Bajramoviću, ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH, što ćete prvo raditi i što će biti vaš strateški cilj?

Bajramović: Ako budem izabran i ako dobijem povjerenje građana BiH, prvenstveno Bošnjaka u BiH, biću jedan od rijetkih predsjednika, dosadašnjih članova Predsjedništva BiH, koji će dosljedno voditi politiku Predsjedništva i predstavljanja BiH na međunarodnom planu, uz tačne zadatke i ciljeve i strateške odredbe koje su vrlo bitne za BiH kao državu, ne samo državu Bošnjaka nego i svih ostalih građana BiH.

RSE: Kakvu BiH vidite sada, a kakvu za četiri godine?

Bajramović: Trenutno je BiH u teškom stanju, kako ekonomskom tako i političkom, što je odraz dosadašnje politike i na unutrašnjem i na međunarodnom planu iz razloga što međunarodna zajednica još uvijek BiH drži kao jedan protektorat, a bošnjački ili bh. političari nisu smogli snage da se odupru utjecajima kako unutrašnjih tako i vanjskih sila, koje žele ili ne žele dobro Bosni i Hercegovini, na pravi politički i ekonomski način održive BiH.

RSE: Predsjedništvo BiH je nadležno i za vanjsku politiku. Da li mislite da će se ukrajinska kriza odraziti i na BiH?

Bajramović: Već se osjete posljedice kad su u pitanju nacionalna retorika i ostalo, ono što je posljedica ukrajinske krize ili Krima kao jedinice koja je sada anektirana od strane Rusije, i mislim da će to u budućnosti itekako imati globalni odraz događaja u BiH i sa te strane smatram da BiH treba da bude pod viđstvom jednog jakog bošnjačkog političara koji će znati u određenom momentu izabrati opciju koja je realna i koja je održiva za BiH.

RSE: Koliko je BiH sekularna država i kako gledate na odnos između vjere i politike?

Bajramović: BiH je u ustavnom određenju sekularna, tako da ne bi trebala da bude pod uticajem vjerskih organizacija i zajednica. Međutim, osjeti se sigurno veliki uticaj kako Crkve tako i Islamske zajednice na određenim poljima. Mislim da bošnjački političari ili političari za Predsjedništvo BiH ne bi smjeli biti pod uticajem religije. Vrlo je bitno da je religija zastupljena u zakonima, u pravima građana BiH, ali ne bi trebalo da je zastupljena kroz politiku i politička djelovanja u budućnosti.

RSE: Prema svim ekonomskim parametrima, BiH se nalazi na dnu ljestvice. Što uraditi na tom području i kako zaposliti mlade?

Bajramović: Ogroman državni deficit je dokaz nerealnog poslovanja ili ulaganja i izvoza iz BiH. Sami uvoz u BiH, koji je skoro duplo veći nego izvoz, dovoljno govori o dosadašnjem investiranju i budućnosti BiH kad je u pitanju dosadašnji način poslovanja. Rejting BiH nije na zavidnom nivou, opada konstantno. Rejting B3 dovoljno govori da BiH, ako nastavi, neće imati ni mogućnost kreditnog zaduženja, što je do sada maksimalno iskoršteno od naših političara kad je u pitanju zaduživanje BiH. Mislim da ono što nam ostavljaju političari nije uopšte dobro za genarcije koje dolaze. Ostavljaju nam ogroman dug koji će biti veoma teško vratiti i reprodukovati. Bez jedne održive ekonomske, industrijske investicije u BiH koja će povećati izvoz i smanjiti ovaj deficit, mislim da će biti teško za buduće generacije.

RSE: Najopasnija bolest ovog društva jeste korupcija. Što uraditi na tom području?

Bajramović: Mislim da je to jedan od prioriteta Stranke dijaspore i mene kao člana Predsjedništva. Kad je u pitanju međunarodni, globalni uticaj na reforme, kad je u pitanju kriminal treba poraditi – jer pore kriminala nisu samo iz BiH nego dolaze iz susjednih zemalja. Prioritet Stranke dijaspore BiH će biti na domaćem planu - iskorjenjavanje korupcije, nepotizma i ostalog, što je pošast današnjeg društva. Mislim da će to biti jedan od strateških ciljeva. Ali, mora se ući u pore vlasti sa neiskvarenim, poštenim ljudima, kojima je prvenstveno cilj država BiH, a ne privatni interesi.

XS
SM
MD
LG