Dostupni linkovi

Pesmom i šlaufima protiv "Beograda na vodi"


Operacijom "Šlauf" protiv "Beograda na vodi"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Operacijom "Šlauf" protiv "Beograda na vodi"

Operacija "Šlauf“ naziv je performansa kojim je grupa više od stotinu građana, protivnika „Beograda na vodi“, izvela u prostorijama Gradske uprave na početku javne sednice Komisije za planove o prostornom planu koji se odnosi na taj urbanistički projekat .

Članovima komisije građani okupljeni oko inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" poklonili su dečje igračke - žute pačiće, posle čega su izveli performans dobacujući se rekvizitima za plažu poput lopti i šlaufa, uz zvuke hita Đorđa Marjanovića "Beograde, Beograde".

Petnaestominutno odlaganje početka rasprave izazvalo je negodovanje jednog od članova komisije, što je izazvalo kraću raspravu sa učesnicima protesta.

Pristalice inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" su do sada istim povodom već organizovale nekoliko protesta pod geslom „Stop investitorskom urbanizmu“. Protive se izgradnji ambiciozno najavljenog projekta „Beograd na vodi“ koji će, prema tvrdnjama glavnog zagovarača premijera Srbije Aleksandra Vučića, uposliti armiju građana i obezbediti značajne investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, osnovna zamerka dela stručnjaka i javnosti su mnoge nepoznanice koje prate taj projekat, kao i činjenica da javnosti nije predočena analiza koja ga na bilo koji način opravdava.

Skupštinska sala
Skupštinska sala

To je među učesnike protesta u sredu svrstalo i pisca Marka Vidojkovića.

„Ne volim kada se tako bitne odluke kao što je promena lica centralnih gradskih ulica lome preko kolena. Kada se o tome nije pitao niko od građana i stručne javnosti, nego se navodno pitao arapski šeik. Samo je od jednom Vučić odlučio sebi da podigne spomenik u vidu beogradske kule.“, kaže Vidojković.

Istovremeno, okupljeni građani istakli su da se prostorni plan koji je bio tema sednice, kao i pre njega izmene Generalnog plana Beograda donose u suprotnosti sa zakonom i bez konsultovanja građana.

Dobrica Veselinović, jedan od aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ podvlači da nacrt plana posebne namene u sklopu projekta „Beograd na vodi“ ide na ruku investitorima, šteteći nacionalnim interesima na koje se pozivaju sa premijer Aleksandar Vučić i gradski čelnici.

„Mi hoćemo da se ovaj plan u potpunosti odbaci i ponovno vrati na promišljanje Savskog amfiteatra. Ceo plan je sporan. Pored toga što je sporan u ekonomskom aspektu jer nije jasno šta je investicija i da li će se ona uopšte isplatiti gradu, sporan je saobraćajni momenat, jer će uz mogućnost rešavanaj nekih problema, doneti veće. Sporan je momenat da se priprema teren za privatnog investitora koji ima nejasan i status i ugovor sa Gradom“, upozorava Dobrica Veselinović.

Građani i aktivisti ponovili su zahtev za ostavkama Dragana Dunčića i Nebojše Stefanovića, čelnika zaduženih za prostorno planiranje i urbanizam. Po izlazu iz zgrade Gradske uprave učesnike protesta je legitimisala policija.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG