Dostupni linkovi

Pešić: Vučić ostao bez karata oko Kosova


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 31. mart 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 31. mart 2018.

Vesna Pešić, sociološkinja iz Beograda, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih sedmica šalje pesimistične i kontradiktorne poruke oko budućeg rješenje za Kosovo i načina učešća Srbije na samitu Evropske unije o Zapadnom Balkanu koji će se održati u Sofiji sredinom maja.

  • Potpis

Ništa ne razumemo, to se očigledno sve radi iza naših leđa.

Moj zaključak je da on nema nikakvu kartu momentalno u rukama, on ne zna šta da odigra, zato što mu je u Americi verovatno rečeno da je, što se Kosova tiče, to apsolutno završena priča, da tu ne može ništa da se interveniše.

Moja pretpostavka je da je on ipak hteo da Srbija dobije te četiri opštine (zajednica srpskih opština na Kosovu), da nešto dobije, da se napravi nekakav kompromis, a niko mu ništa nije ponudio.

Sad je on ostao bez karte, nema koju kartu da odigra, treba da potpiše da ide ka Evropskoj uniji a očekivao je da će nešto da dobije.

  • Podrška

Šta je očekivao, to se ne zna, i mislim da je on ljut jer ništa nije dobio.

Sad će se odlučiti da će otezati, verovatno da neće ništa potpisati i da će se taj put Srbije ka Evropskoj uniji ponovo odložiti.

Šta će posle toga dalje da bude, ja ne znam, ali mislim da je on očekivao nekakvu ponudu za taj potpis da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, a oni su mu ponudili samo podršku i članstvo u Evropskoj uniji i ništa drugo.

Tako da mislim da je on besan i ljut, niko živi ne zna šta se s njim dešava.

  • Nacionalisti

On je rekao, ‘mi smo bili do sad naivni, Albanci ništa nisu izvršili a mi smo sve izvršavali’.

Otprilike je hteo da kaže, ‘mi smo bili dobri đaci, ali evo ja sam mnogo grešio, ja sam bio naivan’.

On tako razočaran ide u tu Sofiju, ako uopšte ode, ali ništa od toga ne očekuje.

Ima tu i ovih rusofila i srpkih nacionalista koji jedva dočekaju da se on preokrene jer ih je sve vreme nervirao zato što smo sa tim pregovorima dosta dobro napredovali.

XS
SM
MD
LG