Dostupni linkovi

Perućac: Povlačenje vode otkrilo nove ostatke žrtava ratnih zločina


Obala Perućca, septembar 2013.
Obala Perućca, septembar 2013.
Zbog početka sanacije mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu nivo jezera Perućac hidroelektrane Bajina Bašta ponovo je u padu, što je bio novi signal istražiteljima Instituta za nestale osobe BiH da još jedanput krenu u potragu za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata. U nastavku ekshumacije, koja prije tri godine tokom remonta ove srbijanske hidroelektrane nije dovršena, novi skeletni ostaci do sada su pronađeni na sedam lokacija.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH ponovo su na muljevitim obalama Perućca, gdje provjeravaju sve što podsjeća na ljudsku kost ili tragove odjeće. Prije tri godine, uz pomoć brojnih volontera iz BiH, na isti način su locirali dijelove skeleta više od 200 žrtava ratnih zločina.

Istražiteljima na terenu prvi su u pomoć pritekli sarajevski vatrogasci.

„Mi smo ovaj jedan rejon već pretraživali 2010., tako da smo se odlučili, ne mi konkretno nego istražitelji koji su na terenu, da se još jednom ovaj lokalitet pretraži iz razloga što je brana puštena na Bajinoj Bašti, tako da je jedinstvena prilika da još jednom pretražimo ovaj lokalitet. U sklopu Vatrogasnog saveza imamo šest dobrovoljnih vatrogasnih društava iz kojih je ukupno ovdje 31 vatrogasac“, kaže Suljo Vranac, komandir VD Bjelave i vođa vatrogasaca na terenu.

U Institutu ne znaju koliko dugo će voda u akumulaciji HE Bajina Bašta ostati na sadašnjem nivou, jer jezero i nije ispušteno zbog žrtava i njihovih porodica već zbog obnove višegradske ćuprije. Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović plaši se da ni ovaj put vremena neće biti dovoljno:

„Uprkos činjenici da smo mi prije tri godine imali ogroman broj volontera, bilo ih je čak 2.000 u tih stotinjak dana koliko smo sanirali jezero Preućac, pokazalo se ipak da je određeni broj sekeletnih ostataka ostao neuočen prije tri godine i da su zato što je jezero propralo onaj mulj koji smo mi praktično napravili prekopavanjem velikih površina lijeve i desne obale jezera Perućac – i sad je voda najvjerovatnije ispiranjem ponovo izbacila na površinu te dijelove skeleta. Vidjećemo možda u dogovoru sa Tužilaštvom da insistira kod uprave HE Višegrad da se prolongira podizanje nivoa jezera za onoliko vremena koliko će biti potrebno da se detaljno istraže obale jezera Perućac – jer ovo je sigurno posljednja prilika u narednih nekoliko decenija“, navodi Mašović.

Novu potragu za njihovim najdražim sa pažnjom prate i porodice žrtava.

„Teška priča. Ovdje sam izgubio tri brata, dva za dva dana, trećeg i dijete sam izgubio 19. maja 1992. godine - 22 godine je imao. Teško mi pada - Muhidina, sina mog, našli su jednu kost ispod potkoljenice, nađena je sad u grobnici u Kurtalićima“, kaže Mušan Smajić iz sela Resnik kod Višegrada.

U borbi sa vremenom i teškim uvjetima na terenu učesnicima potrage pomoć bi dobro došla, ali zbog opasnosti na teško prohodnim obalama jezera mogu je prihvatiti samo od obučenih pojedinaca i jedinica sa iskustvom.
XS
SM
MD
LG