Dostupni linkovi

Penzionerima u RS dosta obećanja: Ili povišice ili protest


Ilustracija
Ilustracija
Penzioneri u RS dali su vladi ovog entiteta rok da do. 1 septembra penzije moraju biti povećane za šest odsto. Ukoliko do toga ne dođe, izlaze na ulice. Vladajući tvrde da novca nema, a problem im predstavlja što su penzioneri ujedinjeni jer zajednički nastupaju Udruženje penzionera RS i Partija ujedinjenih penzionera (PUP), koja je ujedno i koalicioni partner Socijalističke partije čiji je prvi čovjek ministar rada, te se i opstanak ove koalicija dovodi u pitanje.

U Republici Srpskoj ima oko 240.000 penzionera, a penzije nisu povećavane od 2008. godine. Penziju od oko 160 KM prima više od 7.000 penzionera, a od penzije koja je manja od 300 KM u RS živi čak 70 odsto ove populacije.

Težak život sa malim primanjima konačno im je dosadio. Kako kažu - dosta im je praznih obećanja, žele konkretne poteze na poboljšanju penzionerskog standarda. Zahtjeve su predali vladi, i od septembarske penzije očekuju da bude veća za šest odsto, u suprotnom izlaze na ulice. Iako malobrojni vjeruju u pozitivan odgovor vlade RS, većina njih je skeptična.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
Direktan link

Prvi čovjek Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da sve zavisi od vlade i njene volje da ispuni predizborno obećanje dato penzionerima.

„U toku su razgovori da se poveća penzija od septembra. Ukoliko se naši zahtjevi ispune, nećemo ići, ukoliko ne ispune, upravni odbor je donio odluku da idemo. Loptica je u vladi“, ističe Rakulj.

Penzioneri su ovaj put ujedinili snage, a podršku dobijaju i iz Partije ujedinjenih penzionera koja - iako u vlasti - ne može više trpiti ignorisanje svoje populacije.

„Nemamo vremena za čekanje, ne vjerujemo više praznim obećanjima kojima su oni nas obasipali. U najmanju ruku, to nije korektno prema ovim ljudima koji imaju najveće zasluge za sve ovo što se zove danas Bosna i Hercegovina i Republika Srpska“, ističe predsjednik partije Ilija Stevančević.

Prazna kasa

Sa druge strane u vladi tvrde da novca nema, a potrebnih 15 miliona maraka za povećanje penzija od šest odsto teško će se naći. Kako kaže ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, Petar Đokić, u vladi predstoje konsultacije u vezi sa ovim problemom.

„Ostavili smo da se u toku augusta urade dodatne, vrlo sadržajne analize ukupnog stanja i sagledaju svi izvori finansiranja i da se u septembru u vezi sa takvim pitanjem i očekivanjem donese i adekvatna odluka“, navodi Đokić.

I iz fonda PIO kažu da je kasa prazna i da nije realno da se penzije povećaju u ovoj godini.

„Sa finansijskog aspekta i sa finansijskog plana koji je usvojen za ovu 2013. godinu, trenutno zaista nema rezerve, ali vlada čini maksimalne napore i u narednih mjesec dana izvršiće se detaljne analize i vidjeti gdje postoji neka određena rezerva da se izvrši rebalans finansijskog plana Fonda PIO odnosno budžeta, i da se obezbijede dodatna sredstva za eventualno povećanje penzija“, kaže direktor Fonda Mladen Milić.

Najavljeni protesti penzionera mogli bi da ugroze i koaliciju na entiteskom nivou koju čine Partija ujedinjenih penzionera i Socijalistička partija, čiji je prvi čovjek Petar Đokić ministar rada i boračko invalidske zaštite. Naime, iz PUP-a su nezadovoljni radom vlade na rješavanju problema penzionera, a nisu zadovoljni ni rasporedom fotelja. Predsjednik partije, Ilija Stevančević kaže:

„Dok god se ne budemo dogovorili o nekim stvarima o kojima smo razgovarali, ukoliko oni nas ne budu priznavali kao koalicionog partnera i ukoliko nam ne budu ništa dali od vlasti, onda ja nisam siguran da će to onda ostati tako na prazno kao što je do sada.“

S druge strane, Socijalisti tvrde da problema u koaliciji nema. Portparol Socijalističke partije Srđan Todorović ističe:

„Mi imamo konstantne razgovore sa Partijom ujedinjenih penzionera. Što se tiče nas, naša koalicija i klub i dalje funkcionišu. Nikakvih zvaničnih zahtjeva za bilo kakvo razdruživanje nismo imali. Bilo je prisutno u medijima nekakvih različitih izjava, ali smatramo da su one na jedan možda drugačiji način tumačene. Što se tiče Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera, mi smo na izbore izašli ujedinjeni oko zajedničkih političkih stavova i oko zajedničke politike, a ne oko zajedničkih kadrovskih rješenja.“

Iz svega navedenog razumljivo je da su penzioneri nezadovoljni, a novca po svemu sudeći nema u entitetskoj kasi. A kako će ga i biti kad 46 odsto budžeta RS ode na plate u javnom sektoru, te ako se zna da je odnos zaposlenih i penzionera, koji bi trebao da bude 3 prema 1 u korist zaposlenih, tek 1,16 naprema 1.
XS
SM
MD
LG