Dostupni linkovi

Pelemiš poricao odgovornost nad ubojicama


Milorad Pelemiš
Milorad Pelemiš

Zadnji sudski radni dan u tjedni na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću s iskazom je počeo Milorad Pelemiš, zapovjednik 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu optuženog – čiji su neki pripadnici priznali učešće u masovnim pogubljenjima preko tisuću zarobljenika u Srebrenici 1995.godine.

Pelemiš se branio kako je tek naknadno saznao – da su njegovi podređeni tamo upotrebljeni kao ubojice, makar su ga i neki od njih – prokazali kao jednog od nalogodavaca.

Kao svjedok obrane Pelemiš je ustvrdio da njegovim podređenim nitko od nadređenih iz Glavnog štaba VRS-a generala Mladića –nije upravljao, niti im išta naredio kobnog dana kada su na farmi u Branjevu sistematski pogububili između 1.000 i 1.200 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Pelemišu je omogućen slobodan prolazak do nizozemskog grada Den Haaga kako bi dao iskaz, budući da je i sam osumnjičen u Bosni i Hercegovini zbog zapovjedne odgovornosti nad postupcima pripadnika 10. diverzantskog odreda. U svjedočenju je ustvrdio da se oštro protivio upotrebi spomenute jedinice u Srebrenici.

„Jer jedinica nije bila namjenski za juriš i ostalo, ali su general Krstić i Živanović bili uporni. Postavio sam i pitanje – da opet ne idemo pa opet se povučemo, a budemo imali gubitke. Rečeno mi je da ne razmišljam i radim ono što mi je naređeno.“, naveo je Pelemiš koji se kao svjedok spornih događaja po prvi puta pojavio u nekoj sudnici.

Ocrnjavao Erdemovića i tvrdio da laže

Nakon ubijanja u Branjevu, pripadnici 10. diverzantskog odreda su odbili streljanje zarobljenika u skladištu u Domu u Pilici gdje je ubijeno još oko 500 ljudi. Pelemiš je naveo kako su pripadnici iskorišteni za ubojstvo van njegovog saznanja, makar je opisao kako ga je kao zapovjednika - jedan od njih tražio dozvolu čak za krađu pronađenog automobila.

Dražen Erdemović je ostao na drugom kontrolnom punktu, kod džamije u naselju Petrići. I moram Vam reći da je on tom prilikom u garaži pronašao Yugo (automobil) i da me molio da ga uzme u svoje vlasništvo ili poveze u Bijeljinu. I ja sam mu odobrio.“, rekao je svjedok ocrnjujući Erdemovića kao lažova.

Pelemiš je ustvrdio da je njegov podređeni Erdemović izmislio priču – kada ga je označio kao odgovornog za njihovo upućivanje na stratište u Branjevu, gdje su ubijali zarobljenike, kao i za naređenje ubojstva jednog čovjeka zatečenog u Srebrenici – kojem je potom prerezan vrat.

„Tijekom osvajanja grada, oslobađanja, primijetio sam 4 do 5 tijela vojnika Armije BiH, koje nitko nije pokupio tijekom djelovanja. To Erdemović prenosi da sam ja naredio. Nemoguće, jer smo poslije, istragom između nas, utvrdili da se Erdemović nalazio na objektu Bojna“, branio se Pelemiš, tvrdeći da Erdemović nije mogao vidjeti ubojstvo, čak i da se ono dogodilo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
Direktan link

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se idući tjedan kada će Pelemiša do kraja unakrsno ispitati haško tužiteljstvo.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG