Dostupni linkovi

Peci: Ostavka zbog ličnog i profesionalnog integriteta


Lulzim Peci pred parlamentarnom komisijom, 26. jun 2013.
Lulzim Peci pred parlamentarnom komisijom, 26. jun 2013.
Lulzim Peci, bivši oficir za vezu Kosova u Beogradu, kaže da ta pozicija nije bila njegova želja, ali je sa predanošću odgovorio na zahtev Ministarstva spoljnih poslova Kosova, koje mu je, kako je naveo, pružilo jako malo pomoći oko početka njegovog rada u Beogradu.

On dodaje da nikada nije dobio primedbi na njegov rad dok je bio ambasador Kosova u Švedskoj. Nasuprot, kaže da je uvek bio hvaljen za posao koji je obavljao. Peci je naglasio i da nije bio upoznat o svojoj smeni sa mesta oficira za vezu, kao što je bilo navedeno u reakciji Ministarstva spoljnih poslova prilikom njegove ostavke.

Lulzim Peci u sredu je na zahtev Parlamentarne komisije za spoljne poslove, koju predvodi Albin Kurti, izvestio njene članove kako i zašto je došlo do njegove ostavke, samo nakon dva dana od preuzimanja te dužnosti.

On je naveo da je minstar spoljnih poslova, Enver Hoxhaj, januara ove godine zatražio od njega da predvodi misiju za vezu u Beogradu na godinu dana, dok se, kako je rekao, ne „istopi led sa Srbijom“.

Iako kaže da to nimalo nije bila njegova želja, Peci je 13. juna ove godine prestao da obavlja funkciju ambasadora u Švedskoj, kao i nerezidentnog ambasadora u Norveškoj, Finskoj, Islandu, Litvaniji i Letoniji, i 17. juna otputovao za Beograd gde je imenovan za šefa posebne misije za vezu i ujedno i oficira za vezu, kako je predviđeno briselskim sporazumom.

Nakon nekoliko sastanaka i obraćanja novinarima na srpskom jeziku tog dana, Peci se vratio za Prištinu kako bi se sastao sa ministrom spoljnih poslova Hoxhajem, kojeg je upoznao o dešavanjima tog dana.

„U predvečerje 17. juna, i ovo je sasvim slučajan događaj, zajedno sa kolegom iz ministarstva spoljnih poslova, otišli smo na kafu u jedan restoran u Prištini. Tu sam se slučajno sreo sa premijerom Thacijem koji me je oštro kritikovao zbog izjave koju sam dao medijima da potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije podrazumeva priznanje naše zemlje, i posavetovao me je da se oko toga konsultujem sa ministrom Hoxhajem. Tu nisam jasno odgovorio premijeru, ali sutradan sam odlučio da podnesem neopozivu ostavku iz diplomatske službe Republike Kosovo, najpre zbog mojih političkih stavova i mog ličnog i profesionalnog integriteta“, objasnio je Peci.

Odmah pošto je dao ostavku, ministarstvo spoljnih poslova Kosova je reagovalo. Oni su naveli da je već bio pokrenut postupak za njegovu smenu, da je imao propuste dok je bio ambasador u Švedskoj, te da su njegovo obraćanje novinarima jezik zemlje domaćina, odnosno na srpskom, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove, prevazišli njegova ovlašćenja.

Loše po kosovsku demokratiju

Lulzim Peci je pred parlamentarnom komisijom u sredu kazao da nije prva osoba na Kosovu čiji se rad potcenjuje, ali se nada da je poslednja i da će se jednom zauvek okončati takva institucionalna i politička komunikacija.
Lulzim Peci pred parlamentarnom komisijom, 26. jun 2013.
Lulzim Peci pred parlamentarnom komisijom, 26. jun 2013.

„Ne možemo istovremeno propagirati demokratske i evropske vrednosti a da upotrebljavamo staljinističke medote prema osobama koje imaju drugačije političke stavove“, kazao je Peci.

S druge strane, član parlamentarne komisije iz redova Demokratskog saveza Kosova, Sabri Hamiti, kritikovao je sve strane uključene u ovo pitanje.

„Mislim da je ova situacija jako loša za kosovsku diplomatiju. Svo ovo ponašanje u javnosti nije dobro za nas. Svi ovi problemi mogli su da se reše u kancelariji premijera, ministra, predsednice... Ne mora značiti da si transparentan ako kažes sve ono što se desi. Transparentnost je ukoliko se odgovornost pokaže tačno uz odgovorne institucije“, kazao je on, dodajući da malo veruje u slučajan susret zvaničnika u restoranu.

Petar Miletić, takođe član komisije iz redova Samostalne liberalne stranke, ovom prilikom je izrazio zabrinutost na reakciju Ministarstva spoljnih poslova, u kojoj je Lulzimu Peciju zamereno obraćanje novinarima u Beogradu na srpskom jeziku.

„S obzirom da ste govorili jedan od dva zvanična jezika na Kosovu, ja mislim da to nikako nije smelo da stoji u tom saopštenju, ali naravno nisam ni naivan pa da pomislim da je to uopšte razlog, a posebno ne jedan od glavnih. To što ste vi govorili srpski i što vam je ministarstvo zamerilo je samo obeshrabrilo, možda nekog drugog, ili recimo vašeg naslednika, Valdeta Sadikua, da srpski progovori javno, jer će se verovatno plašiti da mu se ne desi nešto slično što se desilo vama. Za mene je to u celoj priči neprivhatljivo“, kazao je Miletić.

Inače, predsednica Atifete Jahjaga imenovala je dosadašnjeg kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Valdeta Sadikua za oficira za vezu u Beogradu.
XS
SM
MD
LG