Dostupni linkovi

Pavićević: Na pitanju Kosova se lomi budućnost Srbije


Vladimir Pavičević
Vladimir Pavičević
Beograd se zasad ne oglašava kako bi potvrdio ili demantovao da će prisustvovati desetoj rundi dijaloga, na koju je u petak u Briselu pozvala visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Vlasti Kosova u četvrtak su se iz Prištine vratile odmah u Brisel, nakon poziva Ketrin Ešton koji je usledio samo nekoliko sati nakon što je završena deveta runda pregovora u četvrtak rano ujutru bez dogovora.

U obraćanju po završetku 15 sati dugih razgovora, obe strane su izrazile spremnost za nastavak dijaloga i postizanje sporazuma, ali i iznele različite poglede na sporna pitanja, optužujući jedna drugu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu, rekla je međutim da su, uprkos nepostizanju dogovora, razlike između dve strane sve manje, dodavši da je "preostalo nekoliko sati" do njenog podnošenja izveštaja u ponedeljak.

A docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i politički analitičar Vladimir Pavićević, u razgovoru za RSE ukazuje da je postizanje dogovora neophodno za Srbiju i dodaje kako veruje da je taj scenario i dalje moguć.

„Mislim da o tome svedoči i izjava posrednice u ovim pregovorima koja je saopštila da postoji izvesni pomak i da je preostalo još nešto malo vremena da se napravi dogovor, ukoliko hoćemo da se pridržavamo datuma koji se tiču daljih koraka u evropskim integracijama Srbije. Ja mislim da je za članove i članice pregovaračkog tima Srbije važno da imaju na umu, tokom odlučivanja narednih dana o ovom papiru koji je sada na stolu, da je Srbiji zaista neophodno rešenje pitanja Kosova, i budući da se na tom pitanju lomi budućnost Srbije, ja mislim da naši pregovarači treba da nastupe sa pozicija koje podrazumevaju.da je teritorija izgubljena, da se usmere ka ostvarenju uslova za bolji život ljudi na Kosovu.

U ovom slučaju oni mogu zaista da se usmere ka uslovima koji se tiču života Srba, kako na severu tako i u ostatku Kosova. Jedino što Srbija može u ovom trenutku jeste da pregovara o uslovima pod kojima će da prihvati nezavisnost Kosova. Ako se ti uslovi tiču jednog posebnog, autonomnog statusa Srba na Kosovu koji zaista jesu jedna ranjiva zajednica zbog svega što se dešavalo, onda ja mislim to jeste jedno dobro usmerenje i idemo ka usmerenju dogovorenog“
, kaže Pavićević. Naš sagovornik ukazuje i da bi nepostizanje dogovora, imalo velike posledice po Srbiju.

„To bi za Srbiju značilo veoma lošu stvar. Nepostizanje sporazuma ne bi donelo Srbiji ništa dobro, a ono što bi sigurno se desilo, u slučaju da se ne ostvari dogovor naredne nedelje, to je dalje slabljenje naše međunarodne pozicije i ulazak u jednu vrstu potpune dezorjentacije kada je u pitanju spoljna politika Srbije. To bi za nas bilo ravno katastrofi."

* U toku dana donosimo nove reakcije na razvoj događaja u Briselu u "bonus" rundi dijaloga koja je okončana bez dogovora. Ostanite uz RSE:
XS
SM
MD
LG