Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej za RSE: Grigorijev istup nije stav crkve


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Na relaciji Crkva država, nakon što je vlast u Beogradu odlučila da potpiše Briselski sporazum, a SPC to osudila, u poslednje vreme razmenjuju se teške optužbe i upozorenja, čak se ne biraju ni reči.

Ipak, patrijarh Irinej u izjavi za RSE negira da je došlo do zaoštravanja odnosa između Crkve i države zbog sporazuma sa Kosovom.

"Ne bi se reklo da se zaoštravaju, nego je Crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima hteli bi da te probleme nekako reše što brže. Ne vodi o posledicama i tu malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog. Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I Crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a Crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama“, tvrdi Patrijarh Irinej za RSE.

Ove poruke, međutim, odudaraju od onih koje su se prethodno čule. Najnoviji povod je gostovanje u TV emisiji "Utisak nedelje" episkopa zahumsko hercegovačkog Grigorija koje je izazvalo velike reakcije u javnosti, čak i Predsedništva države zbog otvorene kritike državnog vrha, posebno predsednika Tomislava Nikolića. Grigorije je između ostalog rekao:

"U Hercegovini se kaže "nije škola magare", što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle. Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci, ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao”, kazao je vladika Grigorije. „Ja duboko vjerujem da je Tadić potpisao ovo što su ovi ljudi potpisali, ma šta to ovo bilo, on bi visio na Terazijama....Taj diktat iz Brisela (upućen ovoj vlasti) je: sad ćete da se ponašate vi, čuvene patriote, najbolji Srbi na svijetu, junaci kakvi se nisu kazali, sad ćete da pokažete ono što ni Sonja Biserko ni Vesna Pešić nisu pokazivale.“

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je sutradan reagovao: “Čudim se mnogim stvarima koje gledam svaki dan, a ovome, svemu što sam slušao, mnogo sam se čudio.“

Reagovalo je i Predsedništvo države:

"Kada pojedinci pokušavaju da se pomoću besmislenih uvreda i svrstavanja u određene političke opcije izdignu u javnosti i na hijerarhijskoj lestvici, a pritom narod uče božjem promislu i duhovnosti, potcenjuju srpski narod.“

Različiti pogledi

Patrijarh Irinej je za RSE rekao da još nije gledao spornu emisiju sa episkopom Grigorijem, ipak, njegovu izjavu da bi Tadić visio na Terazijama da je potpisao sporazum, ovako je prokomentarisao:

„Čovek rekao i ostao živ. U svakom slučaju to je njegovo, a ne zvanično mišljenje crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", istakao je poglavar SPC.

RSE: Ali je očigledno da odnos između Crkve i države nisu ni približni kakvi su bili u vreme kada su demokrate vladale.

Irinej: Nisu se odnosi u suštini promenili. Ovde govorimo konkretno o jednom problemu koji je vrlo važan i možda imamo različite pristupe i poglede i na tome se to sve i završava.

RSE: Da, ali potpredsednik Vučić, pa premijer Dačić, oštro su reagovali i rekli da Crkvi nije mesto u državnim poslovima. To je bilo dosta direktno rečeno.

Irinej: To možemo da kažemo da je isto njihovo mišljenje, njihovo lično mišljenje. To mišljenje ne dele svi.

RSE: Mislite da u vrhu države postoje razlike?

Irinej: Verovatno da postoje.

RSE: Ako biste davali ocenu odnosa između Crkve i države šta biste rekli?

Irinej: Ja sam zabrinut životom i prilikama u kojima se nalazimo, to je ono što me zabrinjava, ali se nadam da će biti dovoljno pameti i načina da se ti problemi koliko toliko na najpozitvniji način reše.
Mirko Đorđević
Mirko Đorđević

Patrijarh je takođe rekao da predstavnici Crkve neće uzeti učešća na protestnom mitingu koji u Beogradu organizuju Srbi sa severa Kosova.

Poznavalac ckrvenih prilika, publicista Mirko Đorđević za RSE kaže da je pogoršanje odnosa između Crkve i države postalo sasvim vidljivo zbog načina rešavanja kosovskog pitanja. To više nije samo smetnja na vezama, ali on ipak ne veruje da je ovo znak deklerikalizacije države.

„Ja bih voleo da je tako, ali to neće biti ni brzo ni lako, jer je klerikalizacija uzela maha toliko da se crkva pitala za sve ključne probleme i u vezi sa spoljnom i sa unutrašnjom politikom", kaže on.

Na direktno pitanje ko je moćniji država ili Crkva, Đorđević odgovara:

„Ja mislim da je u ovom trenutku jača Crkva. I da je državni vrh vidno uplašen zbog toga. Kako će se stvari dalje odvijati, ostaje nam da vidimo. Ali, srpska crkva je moćan i odlučujuči faktor u državi, stoga branim tezu da ovo neće ići ni brzo ni lako i da će odnosi biti blago rečeno zategnuti i sve komplikovaniji.“
XS
SM
MD
LG