Dostupni linkovi

Patolog o ekshumaciji Srebreničana


Snimka jedne od grobnica prikazana u sudnici, 2. rujan 2013.
Snimka jedne od grobnica prikazana u sudnici, 2. rujan 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću o ekshumacijama srebreničkih žrtava svjedočio je doktor Hoze Barajbar (José Pablo Baraybar do Carmo), peruanski patolog- forezičar.

On je kao antropolog sudske medicine istraživao od 1996-1999. godine na desetine masovnih grobnica koje su nastale nakon zauzimanje Srebrenice. U tom početnom razdoblju istrage koja traje do danas, Barajbar je metodom utvrđivanja najmanjeg broja ubijenih zaključio kako je tamo pronađena 2541 žrtva.

Između 1996.i 1999.godine timovi antropologa Haškog suda su pregledali na desetke primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, nakon čega je utvrđen najmanji broj ubijenih koji su tamo pronađeni. Prilikom utvrđivanja broja žrtava radila se naime minimalna procjena njihovog broja.

Hoze Barajbar
Hoze Barajbar
„To je vrlo nizak broj, jer kad bi sabrao sve minimalne brojeve pojedinaca imao bih preko 3000 ljudi. Ali to ne bi bilo točno jer bi se time napuhivali brojevi. Prema tome moramo griješiti – u smislu da dođemo do niže cifre, umjesto do pretjerane“, objasnio je sudu profesor Barajbar da je broj procjene ubijenih mogao biti samo veći, nikako manji.

Svjedočenje Barajbara obilovalo je medicinskim raspravama o metodama utvrđivanja broja žrtava pronađenim u masovnim grobnicama u prve tri godine istraživanja. Najveći problem preciznog izračuna broja ekshumiranih činila su prethodna prekopavanja grobnica i pokušaji sakrivanja zločina.

Tako da su dijelovi istih osoba pronalaženi na više lokacija, odnosno u takozvanim sekundarnim masovnim grobnicama, naveo je svjedok tužiteljstva Barajbar, koji je osobno nadgledao ekshumacije na području lokaliteta kao što su Konjević Polje, Kasaba i Glogova 2 - 1999.godine.

„Da bi se izbjeglo preračunavanje, odnosno uračunavanje previše kostiju, posmrtni ostaci iz primarnih grobnica i onih lokaliteta sa sekundarnim grobnicama – su proučavani zajedno, koristeći istu kost kao osnovu za izračunavanje“, naveo je svjedok.

Podsjetimo, nakon istraga Haškog suda, krajem 2001.godine identifikaciju žrtava je u Bosni i Hercegovini nastavila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP - International Commission on Missing Persons).

Ona je od tada pouzdano utvrdila identitet ukupno 6849 osoba nestalih zauzimanjem Srebrenice u srpnju 1995.godine, dok se ukupan broj žrtava procjenjuje na oko 8100.

Tijekom unakrsnog ispitivanja od strane Mladićeve obrane, branitelj Miodrag Stojanović je pokušao dovesti u pitanje metode istraga haških istražitelja, plasirajući pri tom tezu o ubrajanju ubijenih vojnika Armije BiH u žrtve masovnih egzekucija, kao i nekih ljudi stradalih u ratu prije srpnja 1995.godine. Odnosno da su masovne grobnice posljedica „asanacije terena“, a ne pokušaj prikrivanja zločina.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:38 0:00
Direktan link

Barajbar će iskaz dovršiti u utorak, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću (za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini) nastaviti svjedočenjem američkog vojnog analitičara Ričarda Batlera (Richard Butler).
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG