Dostupni linkovi

I Zavod za zapošljavanje u predizbornoj kampanji?


U potrazi za poslom, ilustrativna fotografija
U potrazi za poslom, ilustrativna fotografija

U seriji navodnih nepravilnosti u državnim institucijama, objavljeni su podaci koji mogu ukazati na sumnju da je u predizbornom periodu, Zavod za zapošljavanje (ZZZ) udvostručio plan privremenog zapošljavanja.

Prema nalazima nevladine organizacije MANS, baš uoči ulaska opozicionog kontrolora u Zavod za zapošljavanje, ova institucija je uvela nove programe kojima je duplirala kratkoročna zapošljavanja u 2016.

Prema podacima, planom s početka godine, trebalo je da se zaposli 1.350 lica sa evidencije biroa za šta je obezbijeđeno milion i 750 hiljada eura.

Krajem maja, neposredno prije ulaska opozicionih kontrolora, rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje je uvelo nove programe kojim je omogućen dodatni radni angažman, čime je Zavod, u tekućoj izbornoj godini, umjesto prvobitno planiranih 1.350, obezbijedio 2.845 kratkoročnih zaposlenja što je više nego dvostruko u odnosu na broj određen početkom godine.

Ines Mrdović iz MANS-a kaže da se privremenim zapošljavanjem, u predizbornom periodu, može uticati na volju birača, odnosno, lica koja se privremeno zapošljavaju.

„Kada u Zavodu planiraju budžet, unaprijed se projektuju pojedine budžetske linije tako da im na nekim drugim budžetskim linijama preostane dovoljno novca čiji dio kasnije mogu da preusmjeravaju. U konkretnom slučaju, riječ je o naknadama za nezaposlena lica i u Zavodu su unaprijed znali da će po tom osnovu, 2016. imati manje izdatke, a upravo na toj budžetskoj liniji su svjesno planirali veće izdatke. Vlada je, potom, odobrila da se milion eura preusmjeri za ta dodatna zaposlenja koja su duplirana u predizbornom periodu“, rekla je Ines Mrdović.

U MANS-u, za manipulisanje resursima institucije, poimence prozivaju predsjednicu upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, Vukicu Jelić koja je tom institucijom rukovodila do dolaska opozicionog predstavnika, Rada Miloševića.

Jelić odbacuje optužbe i kao pravu adresu navodi upravo Miloševića.

„Sve je to politikantstvo i predizborna priča. Naravno da sve to nije tačno. Sve što je u Zavodu rađeno, rađeno je po zakonu. Ovo preusmjeravanje o kome se govori je uradio upravo gospodin Milošević kao direktor Zavoda“, kaže Vukica Jelić.

Opozicioni kontrolor u Zavodu za zapošljavanje, Rade Milošević kaže da tvrdnje da je on realizovao prebacivanje novca namijenjenog za naknade za nezaposlena lica na nove programe kratkoročnog zapošljavanja nijesu tačne.

„Novac je opredijeljen prije mog dolaska. Ja sam preusmjerio samo sredstva za asistente u nastavi. Nadam se da niko u Crnoj Gori nema ništa protiv jer se radi o projektu koji traje već godinama i koji postoji zbog ugrožene kategorije djece“, rekao je Milošević.

U vezi inoviranog plana kratkoročnog zapošljavanja, Milošević kaže da je sve bilo tempirano da se zapošljavanje poveća pred izbore što se, po mišljenju opozicije, uklapa u princip koji je vladajuća Demokratska partija socijalista „promovisala“ kroz aferu „Snimak“, po kom jedan novozaposleni donosi četiri glasa.

Rade Milošević koji privremeno, kao predstavnik opozicije rukovodi Zavodom, kaže da je ipak sve urađeno po predviđenoj proceduri.

„Sada se ne može ništa uraditi jer je proces završen. Jedina sreća u svemu ovome je što su poslove dobili mladi ljudi koji su bili najbolji na testovima na čemu sam upravo ja insistirao uprkos zahtjevima nekoliko institucija da oni biraju koga će uzeti“, zaključio je Milošević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG