Dostupni linkovi

Partijsko - lični ispred opšteg interesa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sukobi uskih partijskih interesa unazađuju Crnu Goru na putu ka Evropskoj Uniji i NATO i ugrožavaju njen napredak i prosperitet, konstatovala je američka ambasadorka u Podgorici Su Kej Braun. Koliko su uskostranački interesi dominantniji u odnosu na javni interes i šta su preduslovi za promjenu takvog ambijenta?

Kao eklatantan primjer dominacije uskih patijskih interesa u odnosu na javni interes, ambasadorka Sjedinjenih Država u Crnoj Gori Su Kej Braun je navela izostanak izbora Vrhovnog državnog tužioca, a nedefinisana situacija ugrožava integracije u EU i NATO, prosperitet države i pravo građana na pravičan, efikasan i pouzdan pravni system. Sa konstatacijom ambasadorke slaže se advokat Dragan Šoć da u bitnim stvarima partijski interesi nadvladavaju opšte. Takav ambijent u oblasti pravosuđa, prema mišljenju Šoća je omogućen i Ustavom:

„Kada govorimo o nečemu konkretnom prosto mislim da je u Ustavu ugrađen jedan mehanizam koji praktično omogućava u suštini dominantno politički odnosno partijski interes kod izbora Vrhovnog državnog tužioca. Teško je očekivati u trenutnoj političkoj konstelaciji da će se postići neki dogovor, odnosno da će neko dobiti toliki stepen povjerenja. Pri tom ni to nije neka garancija da bi taj čovjek nešto mogao da uradi jer treba znati da baš sve ne zavisi od jednog čovjeka.”

Veoma je teško očekivati da dođe do promjene koja bi omogućila institucijama da rade svoj posao, bez partijskih interesa, kaže Šoć:

„Rekao bih da mi moramo, da Crna Gora mora da promjeni jedan generalno posmatrano, politički ambijent u smislu da politika bude ta koja će u suštini otvoriti vrata i omogućiti institucijama da rade svoj posao. Dakle, jednako tužilaštvu, jednako sudstvu, jednako policiji, bilo kojoj instituciji države. Ja na žalost nisam siguran da u ovakvoj konstelaciji možemo očekivati tako nešto. Prema tome rekao bih u jednoj rečenici - da bi se nešto promjenilo u Crnoj Gori u pozitivnom smislu te riječi, mislim da je neophodno da dođe do promjene u političkoj strukturi, odnosno da dođe do smjene trenutne vlasti, jer ona je dominantna 25 godina. Tako da teško je očekivati da oni mogu bilo šta da promjene pozitivno.”

Ne samo partijski već lični interes je postao neka vrsta crnogorske sudbine, što podrazumjeva i konstantne manipulacije velikim temama i proizvodnja nepijatelja. To rezultira tjeranjem profesionalaca iz gotovo svake oblasti, smatra profesorica Božena Jelušić:

Božena Jelušić
Božena Jelušić

„Lično nisam pristalica apriornih osuda svega što su uradile partije na vlasti. Smatram da je za to potrebno imati jednu veću distancu. Međutim ako 25 godina imate jednu nepromjenjenu vlast, to nužno korumpira i inficira cijelo crnogorsko društvo i sve institucije. I upravo zbog toga mi nemamo čistih i profesionalnih stavova ni u jednoj oblasti. Ta infekcija nije zaobišla ni opoziciju, razumije se, u koju se dodatno uvlači jedan nevjerovatni strah. Tako da strah sa obje strane postaje sljedeći problem: opozicija prijeti isključivo hapšenjima, vlast se šanči do te mjere da je proizvodnja neprijatelja sad još i veća.”

Partijski interesi nisu dominantni samo u oblasti pravosuđa, već i u drugim oblastima kao što je na primjer tromjesečna blokada Glavnog grada i drugih gradova zbog izostanka dogovora o formiranju vlasti. Generalno, vlast nije uradila posao za koji je izabrana o čemu svjedoči javni dug, neodrživi razvoj, endemska korupcija i rastjerivanje profesionalaca. Opozicija sa druge strane ima parališući strah od odgovornosti, smatra Jelušić:

„Rezultat je potpuno nepovjerenje građana i vjerovatno je to iniciralo gospođu Su Kej Braun da izjavi to što je izjavila i mislim da je dobrim dijelom tu u pravu. Bez načela smjenjivosti, bez načela odgovornosti i meritornosti, ova zemlja ne može da počne jednu od najvažnijih debata koja joj predstoji. A to je, kako u uslovima vulgarnog korporativnog kapitalizma sačuvati supstancu. Ne znam što da u ovom trenutku kažem jer je negdje ‘car doćeran do Duvara’, kako bi naš narod rekao. U ovim posljednjim događajima vezanim za vlast u Podgorici strah je očigledno toliko paralisao sve, da mi se čini da su ustvari pale maske.”

XS
SM
MD
LG