Dostupni linkovi

Paroh Velibor Džomić se vraća u Crnu Goru


Montenegro - Orhodox priest Velibor Dzomic, Podgorica, 8Feb2015
Montenegro - Orhodox priest Velibor Dzomic, Podgorica, 8Feb2015

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) uputila je novo, ovoga puta pozitivno mišljenje o parohu podgoričkom SPC Veliboru Džomiću, koji je rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova 8. februara protjeran iz Crne Gore.

U pismu agencije koje je poštom stiglo u MUP više nema elemenata koji su ranije Džomića predstavljali kao opasnost po nacionalnu bezbjednost što otvara put za povratak prognanog paroha u Crnu Goru.

Kako su RSE kazali u MUP, oni će poštovati zakon kao i da nakon najnovijeg mišljenja ANB više nema smetnji da Džomić uđe u Crnu Goru i dobije privremeni boravak. Kažu da nijesu nadležni da komentarišu razloge za promjenu mišljenja ANB-a.

U novom mišljenju ANB, za razliku od šest prethodnih, više ne navodi elemente koji su ranije Džomića predstavljali kao opasnost po nacionalnu bezbjednost. Upravo je njihovo negativno mišljenje bilo stavka na koju se pozvao MUP kada svešteniku nije dozvolio produženje boravka.

Podsjetimo, prema ranijim navodima ANB-a, Džomić je bio jedan od organizatora protesta prilikom posjete potpredsjednika Vlade Kosova Hašima Tačija Crnoj Gori. On je, takođe, učestvovao u organizaciji nekih ranijih protesta protiv odluka i politike državnih organa Crne Gore.

Sada su, međutim po procjeni ANB-a prestali da postoje razlozi zbog kojih Džomić nije mogao proteklih mjeseci da se vrati u Crnu Goru.

Njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović kaže za naš program kako ni on ni paroh Džomić još nijesu obaviješteni o pozitivnom pismu koje je u MUP stiglo iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

„Ukoliko je ta informacija tačna, to znači da otac Velibor može da dođe u Crnu Goru ili danas ili u narednih pet, šest ili deset dana. Ja imam neka saznanja o tome, ali sve mogu da vam svedem kao njegov branilac na ono niti potvrđujem niti demantujem. Kao njegov branilac nije u redu da ja sada istrčavam u tom smislu.“

Upravni sud je do sada presudama tri puta ukidao rješenja MUP-a kao nezakonita, ali je ta institucija ostajala pri istoj odluci da Džomiću odbije zahtjev za produženje boravka. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je ranije da MUP samo prati zakon u kom se navodi da ministarstvo ne može produžiti boravak onima koje ANB označi kao opasnost za državne interese.

Džomić je još prije nekoliko godina tražio produženje boravka, ali je njegov predmet prebacivan sa niže na višu instancu, a odluke su bile uvjek suprotne. Sve do februara ove godine kada je MUP donio konačno rješenje, na osnovu koga je on 8. Februara ove godine protjeran.

„U toku je postupak pred Upravnim sudom koji sam podnio", ističe Džomićev zastupnik Zoran Piperović. "Nadam se da će da bude pobijeno rješenje MUP-a Crne Gore i da će otac Velibor poslije ovoga da dobije rješenje boravka a onda ćemo da uđemo u proceduru dobijanja državljanstva za oca Velibora koji želi da postane građanin Crne Gore.“

Ping-pong ANB-a u slučaju Džomić gdje on više puta biva proglašavan za nekoga ko je opasan po bezbjednost a onda u najnovijem to više nije zahtijeva odgovor nadležnih u agenciji, kategoričan je član Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović:

„Za samo nekoliko mjeseci od osobe čiji je boravak u Crnoj Gori opasan za nacionalnu bezbjednost dođosmo do pozicije sada kada je gospodin Džomić van Crne Gore, da takvih smetnji više nema i da se da pozitivno mišljenje na osnovu kojeg MUP će biti u prilici da donese rješenje koje zahtijeva gospodin Džomić. Očigledno postoji manir vrlo visokih funkcionera u bezbjednosnom sektoru da u određenom trenutku kažu vrlo ozbiljne optužbe na račun pojedinaca a da se kasnije ispostavi da od toga nema ništa.“

XS
SM
MD
LG