Dostupni linkovi

Parlamentarno saslušanje zbog "Snimka": Šta nakon poruke Langea


Dirk Lange
Dirk Lange
Nakon dva dana iscrpljujućih razgovora o aferi „Snimak“, visoki evropski zvaničnik Dirk Lange napustio je Crnu Goru sa porukom da njeni državni organi treba da ispitaju političku i pravnu dimneziju tog slučaja.

Kako su to protumačili u vladajućem DPS-u koji tvrdi kako je sve iskonstruisano, i u opoziciji koja je aferu doživjela kao masovno kršenje ljudskih prava i diskriminaciju po političkoj osnovi?

Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije, Dirk Lange službenu posjetu Podgorici zaključio je porukom kako je aferu “Snimak” najbolje rješavati u okviru crnogorskih državnih insitiucija. U parlamentu, tzv. parlamentarnim saslušanjem, i u okviru drugih državnih institucija, napomenuvši kako je od državne tužiteljke Ranke Čarapić, koja je ranije ekspresno utvrdila da u aferi nema nijednog krivičnog djela, čuo kako je spremna da razmotri bilo kakvu sumnju.

Lange se nada konkretnim rezultatima već do aprila.

"Pitanja kao što je afera Snimak moraju da se razriješe u okviru državnih institucija i ja očekujem da se to vrlo brzo i desi, tako da bi mi mogli da izvijestimo o nekim vidljivim rezultatima Briselu, i to u bliskoj budućnosti", istakao je on.

Opozicija je od početka nezadovoljna postupanjem državnih organa u aferi koja svjedoči o partijskom zapošljavanju i zloupotrebi državnih resursa u predizborne svrhe.

Sa druge strane predsjednik SDP-a i šef parlamenta Ranko Krivokapić od početka je bio za to da se sve preispita na Skupštinskom kontrolnom saslušanju, dok je ministar pravde Duško Marković Dirku Langeu u utorak predočio da je afera iskonstruisana “u cilju nanošenje štete međunarodnom ugledu Crne Gore”. Kako su ovu poruku viskog evropskog zvaničnika protumačili i jedni i drugi?

"Ja ovu posjetu gospodina Langea tumačim tako da je ona na tragu međunarodnih aktivnosti gospodina Medojevića i samog Pokreta za promjene. Moram reći da je potpuno očekivana čak i diplomatska izjava gospodina Langea da je to prvenstveno pitanje koje se tiče institucija ove države. Što se tiče izjave gospodina Markovića, ja moram reći da se radi o jednoj zaista neodgovornoj izjavi, jer posle onakve izjave ministra pravde postavlja se pitanje ima li smisla sve ovo što nam gospodin Lange savjetuje", kazao je Koča Pavlović iz opozicionog saveza Demokratski front.

Da li je Brisel samo prebacio lopticu na Podgoricu ili je Dirk Lange indirektno priznao da afera “Snimak“ nije baš bez osnova, kako tvrde u vladajućoj stranci, pitali smo poslanicu Pozitivne Azru Jasavić.

"Sama činjenica da je Dirk Lange došao govori da su i u Evropskoj komisiji zabrinuti zbog zloupotrebe državnih resursa od strane vlasti. Definitivno je da je Lange poručio da je ovaj problem politički i pravni i da parlament mora reći svoje, kao i što tužilac mora odraditi svoj dio posla", smatra Jasavić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić pak tvrdi da Dirk Lange u Crnu Goru nije doputovao zbog, kako kaže,navodne afere “Snimak” i njeno političko i pravno preispitivanje nije razlog za strah u vladajućoj partiji.

"DPS nema što da se plaši, jer radi sve po zakonu i po pravilima i uvažava i poštuje, prije svega Ustav i zakone Crne Gore, za razliku od naših političkih protivnika koji to na žalost ne poštuju", ocjenjuje Jelić.

Fokus na tužilaštvu

Pošto je Dirk Lange naglasio kako konkretne rezultate u rasvjetljavanju afere “Snimak“ očekuje u kratkom vremenu pitali smo sagovornike šta slijedi - naknadni potezi državne tužiteljke ili će se sve, poput drugih parlamentarnih saslušavanja, završiti odlukom koja nikog ne obavezuje.

"Jesmo za to da se navodna afera, kako je to iskonstruisano iz određenih opozicionih medija raspravlja u institucijama sistema Crne Gore. Prije svega tu mislim na parlament, ako je tu u pitanju politička odluka, a pravosuđe da se ispita eventualno neka pravna pozadina svega toga", kaže Zoran Jelić.

Koča Pavlović
Koča Pavlović
Koča Pavlović skeptičan je da će parlamentarno procesuiranje afere “Snimak” imati rezultata. Fokus prije stavlja na poteze tužilaštva.

"Kratak period je pred nama, period u kojem je Crna Gora dužna da pokaže neke rezultate i ostaje da vidimo kako će reagovati tužilaštvo. Ako bude reagovalo kao do sada onda je zaista potpuno sve besmisleno. To obesmišljava, ne samo angažman cjelokupne opozicije nego obesmišljava i samu posjetu gospodina Langea", kazao je Pavlović.

Azra Jasavić takođe smatra da dosadašnje parlamentarne istrage nijesu donijele rješenje, ali ne dijeli Pavlovićevu skepsu.

"Ovo praktično znači da će na osnovu parlamentarne istrage biti formiran anketni odbor koji će odraditi kompletan dio posla gdje može uzimati izjave od pojedinaca i da će na kraju biti sačinjen izvještaj na osnovu koga se može doći do dokaza koji mogu biti upotrijebljeni u sudskim postupcima i mogu biti osnova za krivične prijave koje će biti podnijete državnom tužilaštvu koje u ovom slučaju konačno mora raditi svoj posao", kaže Jasavić.
XS
SM
MD
LG