Dostupni linkovi

Parlamentarni odbor EU i Crne Gore: Pohvale za napredak


Montenegro - Parliamentary Committee EU-Montenegro, Podgorica, 25Mar2014.
Montenegro - Parliamentary Committee EU-Montenegro, Podgorica, 25Mar2014.
Parlamentarni odbor EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje održan je u Podgorici na kome se razgovaralo o trenutnom stanju pristupnih pregovora, odnosima Evropske Unije i Crne Gore i praćenju preporuka u oblasti nasilja nad novinarima, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, javnim finansijama i ekonomskim reformama.

Pregovarački proces Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji dobro napreduje konstatovali su članovi parlamentanog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje koji u Skupštini Crne Gore razgovaraju o napretku u tom procesu.

U ime Evropske komisije Dirk Lange je, između ostalog, poručio da u oblasti poglavlja 23, odnosno poštovanja vladavine prava, postoji zaostatak u institucija u slučajevima napada na medije i novinare.

"Vidimo u vašoj agendi da imamo i slobodu medija, slobodu govora, to je svakako veoma bitan elemenat za nas. I mi opet podvlačimo da nedavni napadi na novinare i na medije, imovinu medija, da je to opet razlog za brigu, kao i nedostatak napretka u smislu onih starih slučajeva", kazao je on.

Kada je riječ o ekonomiji Lange je konstatovao da je Crna Gora prošle godine izašla iz recesije, ali je ukazao da Evropa smatra rizičnim poslom najavljenu izgradnju autoputa Bar Boljare, zbog uticaja tog projekta na javni dug.

"Finansiranje autoputa Bar Boljare - smatramo da je to veliki rizik za javne finansije na srednji rok. I mislimo da su tom smislu, Crna Gora će, recimo, 2015. godine prevazići javni dug u odnosu na fiskalna pravila od 60 odsto BDP-a, ako se krene sa tom izgradnjom puta”, istakao je Lange.

Izbori ključni test

Parlamentarni odbor EU - Crna Gora
Parlamentarni odbor EU - Crna Gora
Jedan od ključnih testova napretka Crne Gore biće predstojeći lokalni izbori. Njima je prethodilo usvajanje novog izbornog zakona i drugih pratećih akata koji treba da umanje visok nivo dosadašnjeg nepovjerenja dijela političkih subjekata u izborni proces nastalog nakon predsjedničkih izbora.

Prema riječima predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, u državi sa živom demokratijom i jakim podjelama, parlament je dokazao da je sposoban da najteže političke izazove riješi konsenzualno.

"Djelujemo kao dosta brz sistem za najteže izazove, ponekad dosta spor sistem za manje izazove, ponekad se izgleda vratimo i korak nazad. Nepovjerenje koje je posijano prilikom predsjedničkih izbora nadam se da smo umanjili, nedavnim usvajanjem konačnog krovnog izbornog zakona. Ali sve to ima smisla ukoliko bude moglo biti implementirano i ukoliko poslije lokalnih izbora, koji u mnogo čemu liče na generalne lokalne izbore u Crnoj Gori po njihovom obimu, budemo imali nesporne rezultate", opisao je Krivokapić savladavanje puta ka Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić informisao je parlamentarce da je prošle sedmice Crnu Goru posjetila ekspertska misija za oblast pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala što je, kako je konstatovao veoma značajno za bolje razumjevanje situacije u Crnoj Gori. Lukšić je naglasio važnost nastavka politike proširenja Evropske unije.

"Uspjesi koje Crna Gora postiže na evropskom putu predstavljaju značajan podsticaj za ostale zemlje Zapadnog Balkana, kao i potvrdu nastavka politike proširenja bez zastoja. Smatramo da je pitanje proširenja važno za kredibilitet Evropske unije i za napredak Zapadnog Balkana i njegovu dugoročnu stabilnost. Crna Gora prati i podržava integracioni napredak svih zemalja regiona te s tim u vezi izražavamo zadovoljstvo zbog nedavnog otvaranja pristupnih pregovora Srbije sa EU", zaključio je Lukšić.
XS
SM
MD
LG