Dostupni linkovi

Pare za kosovske Srbe otišle u privatne džepove


Mitrovica, ilustrativna fotografija
Mitrovica, ilustrativna fotografija
Ono o čemu se govorilo godinama, prvo tiho pa u poslednje vreme i sve glasnije, u zvaničnoj formi počelo je da izlazi na videlo. Pare iz budžeta Srbije namenjene zdravstvu, školstvu i izgradnji infrastukture na Kosovu u velikom broju slučajeva odlazile su u nepoznato, nije bilo javnih nabavki, favorizovane su iste firme i „naduvavane“ cene, dok neki objekti nisu ni izgrađeni, jednostavno ne postoje, iako su za njih odvojene ogromne sume.

Veliki deo novca građana Srbije na Kosovu je zloupotrebljen u proteklih 12 godina, zaključio je Anketni odbor Skupštine Srbije. Iako izveštaj još nije završen, pretpostavlja se da se krađa meri najmanje u desetinama miliona evra i da su pare, umesto Srbima na Kosovu, odlazile u privatne džepove.

„Jedan broj ljudi na tim projektima bezobrazno se obogatio. Tu pre svega mislim na vlasnike građevinskih firmi. Oni su zaradili velike pare, povukli se sa Kosova i Metohije, i sada investiraju po užoj Srbiji. Ali, svakako, veliku odgovornost snose i institucije koje su bile investitori. Mi smo orjentaciono dali pozicije na kojima postoji osnovana sumnja da je izvršena zloupotreba i iznose o kojima se radi, ali se zbirno nismo bavili time. Mada, može se reći da se radi o više desetina miliona evra,“ rekao je za RSE Momir Stojanović, predsednik Odbora skupštine Srbije koji je istraživao kako se trošio novac iz državne kase namenjen projektima na Kosovu.

Iako većina Srba koji žive na Kosovu obitava na ivici egzistencije, pojedinci u državnom aparatu zaduženi da im olakšaju život za to nisu mnogo marili pa je tako, kako je utvrdio Odbor, najviše novca pronevereno iz budžeta koji je bio namenjen za sanaciju i izgradnju kuća stradalima u zemljotresu u Kosovskom pomoravlju. Krađe je bilo, prema izveštaju tog parlamentarnog tela, i iz fonda koji je bio opredeljen za otkup stanova i kuća u severnoj Kosovskoj Mitrovici za smeštaj kadrova i interno raseljenih.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić
„Da se mnogi bogate na tuđoj nesreći upozoravao sam godinama, ali sve što se dogodilo je da sam zaradio dve krivične prijave lokalnih moćnika. Skoro da nema oblasti u gde se nije kralo. Sve je to bilo vrlo očigledno. Zloupotreba je bilo u školstvu, zdravstvu, lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima... To će svi uskoro videti. Ako me nešto iznenađuje, ili bolje da kažem raduje, je da postoji politička volja da se preispitaju sve osobe koje su bile ovlašćene da raspolažu sredstvima iz budžeta,“ kaže za RSE političar sa Kosova Ranđel Nojkić.

U protekloj deceniji finansiranje potreba kosovskih Srba nije bilo centralizovano, tako da je novac išao iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju, preko ministarstava za zdravstvo, prosvetu i kulturu, kao i kroz nacionalni investicioni plan.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija, kaže da ne iznenađuje da je bilo krađa i zloupotreba.

„Kod trošenja novca na Kosovu imali smo iste probleme kao i uvek. Slabu kontrolu i nedovoljnu javnost. Ali je to tamo bilo još i pojačano jer zbog specifične pravne situacije na području Kosova organi Republike Srbije, koji bi inače mogli da vrše nadzor, nisu imali pun pristup.“

Stojanović: Utvrđivanje krivične odgovornosti

Građani Srbije, kako je utvrdio parlamentarni odbor, u srpskim sredinama na Kosovu plaćali su i zaposlene u domovima zdravlja i bolnicama od kojih su mnogi realno bili višak ili se nisu ni pojavljivali na poslu, uz plate 50 odsto veće, dok je nepotizam u zdravstvenim ustanovama ili pojedinim fakultetima bio tako raširen da su u njima bile zaposlene čitave porodice.

Ranđel Nojkić kaže da novac zloupotrebljen iz budžeta za potrebe na Kosovu sigurno nije išao samo u privatne džepove.

„Već se nekim posebnim kanalima verovatno slivao i u mnoge političke stranke iz Beograda koje su zapravo sve to omogućavale i tolerisale. Da su hteli to je moglo da se spreči, ali nije bilo volje zato što bi na taj način verovatno ostali bez značajnih sredstava.“

Anketni odbor planira da Skupštini predloži smenu rukovodilaca nekih ustanova na Kosovu i pokretanje istrage zbog nenamenskog trošenja novca iz budžeta.
Momir Stojanović, inače pukovnik i bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije, očekuje da će konačno biti utvrđena i krivična odgovornost.

“Ne mogu da verujem da se 12 godina na raznim projektima i zadacima nenamenski trošio novac a da to niko nije znao. Mislim da pripadnici MUP-a Srbije i pravosudni organi svoj posao nisu radili kako valja.”

Nemanja Nenadić
Nemanja Nenadić
Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, zaključuje da je ova afera, u najmanju ruku, još jedan test za državu i pravosuđe.

"Međutim, u praksi politička volja često gleda na to ko je potencijalno odgovoran. Da li je to neko ko je politički saveznik ili protivnik. I, na žalost, nemamo dovoljno garancija da će sve biti ispitano bez obzira da li se zloupotrebe mogu vezati za pripadnike ove ili one političke opcije.”

Izveštaj Anketnog odbora, koji će sadržati validne podatke i pokazatelje o trošenju državnog novca na Kosovu i preporuke za iskorenjivanje kriminala i korupcije u toj oblasti, trebalo bi da bude u skupštinskoj proceduri do 22. septembra.
XS
SM
MD
LG