Dostupni linkovi

Parada ponosa: Srbija da usvoji zakon o istopolnim brakovima


Usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima jedan je od glavnih zahteva LGBT zajednice uoči Parade ponosa koja se u Beogradu održava polovinom septembra, saopštili su organizatori Parade ponosa 2015.

Aktivista Goran Miletić podsetio je da je pravo na brak osnovno ljudsko pravo, i da stoga i osobe koje u Srbiji pripadaju LGBT zajednici moraju da imaju zakonsku mogućnost da pravno regulišu svoj odnos.

„Država mora da donese zakon kojim će da reguliše zajednicu života dve osobe istog pola. Da li će to biti brak, ili će se zvati vanbračna zajednica, istopolno partnerstvo ili registrovano partnerstvo, država može sama da odabere. Ali mora da reguliše tu zajednicu života. Mnogo je bolje da Srbija to uradi sama, nego da se ovo pitanje kroz nekih pet godina postavlja kada budemo ulazili u Evropsku uniju.“

Predlog ovog zakona već postoji, a Parada ponosa veruje da je sazrelo vreme da se preduzmu koraci da se usvoji.

„Nema razloga da se čeka. Da li se to može uraditi za godinu ili dve potpuno je nebitno. Ali sada se može krenuti sa javnom raspravom“, kaže Miletić.

Atmosfera uoči Nedelje ponosa, koja se završava šetnjom 20. septembra, ove godine znatno je relaksiranija nego prethodnih, zbog čega se organizatori nadaju da će sve proći bez problema.

Boban Stojanović kaže da su ekstremističke grupe, koje su ranije napadale LGBT skupove, trenutno u defanzivi.

„Čini mi se da je pretnji manje. Nema onako organizovanih napada kao ranije. Ali videćemo... Ima još dovoljno vremena do Prajda, a mi svakako pratimo situaciju.“

Pred sudovima u Srbiji vodi se 250 postupaka zbog pretnji i napada na pripadnike LGBT zajednice pred prethodne Parade ponosa. Na ovom događaju organizatori, zbog bolje bezbednosne situacije nego ranije, očekuju oko 2.000 ljudi.

Marko Ilić odgovorio je na pitanje koje je često postavljano ranijih godina – koliko košta Parada ponosa.

„Budžet za prošlu godinu bio je nešto manji od 27.000 evra. Samo 19 odsto ove sume potrošeno je na zarade, šest odsto otišlo je na troškove kancelarije, a ostatak od 75 odsto na troškove programa Nedelje ponosa i ostalih aktivnosti organizacije.“

Pred ovaj Prajd, očitije nego ranije, tema su i disonantni tonovi u LGBT zajednici. Goran Miletić objasnio je da se Parada ponosa samo bavi organizacijom tog događaja.

„Što se nas tiče, ni sa kim nismo u sukobu. Ali bi zaista voleli da sve druge organizacije mnogo više koriste prostor koji mi otvaramo. Normalno je da postoji više udruženja i organizacija, to je potpuno ok, ali svi imamo iste ciljeve.“

Učešće u ovogodišnjoj šetnji, kako kažu organizatori, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a očekuje se dolazak i nekoliko ministara koji su bili i na prošlogodišnjem Prajdu.

„Političari su danas mnogo otvoreniji i mi smo u permanentnom odnosu sa njima. Kada nam nešto zatreba, kada postoje neka pitanja sa naše ili njihove strane, dijalog funkcioniše,“ objasnio je Boban Stojanović.

Jedan od zahteva organizatora pred ovogodišnji Prajd je i da se usvoji zakon o rodnom identitetu i priznavanju transseksualizma, odnosno zakon o pravnim posledicama promene pola, kao i da se donese deklaracija protiv homofobije.

Detalji programa Nedelje ponosa, koja će uz forume, debate i kulturne akcije trajati od 14. do 20. septembra, biće saopšteni za nedelju dana.

XS
SM
MD
LG