Dostupni linkovi

Čačak: Papreno plaćen odbornički posao


Gradski odbornici
Gradski odbornici

Iz čačanskog budžeta na sednice lokalnog parlamenta godišnje odlazi preko 230.000 evra, a svaki od odbornika za tri dana u skupštinskim klupama praktično zaradi pola prosečne plate u Čačku. Ovaj papreni iznos u potpunoj je nesrazmeri sa efektima rada čačanskih odbornika.

Zbog preobimnosti dnevnog reda, gotovo svako skupštinsko zasedanje traje tri dana. Ukupno 75 odbornika za svaki dan sedenja u klupi dobijaju dnevnicu od 4.200 dinara, a isti iznos sleduje im i za pripremnu sednicu. Za jedno zasedanje tako inkasiraju po 16.800 dinara. Osim toga, dve čačanske televizije koje prenose skupštinu za dan snimanja dobijaju po 180.000 dinara. Kada se sve preračuna, samo jedno zasedanje građane Čačka košta oko 2,5 miliona, a ako ih ima 12 u godini, što je prosek, iznos se penje na paprenih 28 miliona dinara!

Predsednik čačanskog parlamenta Veljko Negovanović (SPS) navodi da su obimni dnevni redovi obaveza, pošto se usvajaju, kako kaže, mnoge odluke koje su bitne za funkcionisanje grada. Opozicija, tvrdi on, to koristi za opstrukciju.

„Imate pojedine odbornike koji za sve što je na dnevnom redu sebe proglašavaju stručnim da mogu kompetentno da pričaju o svakoj temi. Nemoguće je, po definiciji, da čovek bude stručnjak za sve oblasti, od finansija, prosvete, kulture, sporta, pravnih stvari. Očigledno da neko želi da sednice što duže traju“, kaže Negovanović.

Vladica Gavrilović iz Nove Srbije sa skupštinske govornice prozvao je odborničku grupu Dveri da svesno odugovlače skupštinski rad.

„Slobodno mogu da kažem da se u 90 odsto vremena radi o političkom populizmu. Priča se van tačke dnevnog reda, o određenim političkim programima, ideologijama. Svako ko je politički obrazovan shvatiće o čemu se ovde radi“, naglašava Gavrilović.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da se nije prepoznao u prozivkama predstavnika vlasti, naglašavajući da je potpuno normalno da se opozicioni odbornici javljaju za svaku tačku dnevnog reda.

Ako mi ako opozicija otkrivamo niz afera, u koje je ova vlast umešana već četiri godine, dokaz je da radimo pravu stvar. Pokušaj da se to prebaci na priču o odugovlačenju i uzimanju dnevnica, očajnički je pokušaj vlasti koja nema odgovor ni na jedno pitanje kada ih kritikujemo“,kaže on.

Nekadašnji gradonačelnik Čačka Rodoljub Petrović smatra da efekti rada čačanskog parlamenta ni izbliza nisu vredni godišnjeg izdatka od 230.000 evra. Po njemu, taj novac morao bi da bude pametnije potrošen.

„Ljudi imaju utisak da se razvija ekstenzivna rasprava da bi sednice trajale što duže, da se pređe u sledeći dan da bi se uzele pare. Podsetio bih da devedesetih godina te dnevnice uzima, mada su i onda bile zasnovane u zakonu. Mi smo te pare davali za potrebe vrtića“, objašnjava Petrović.

Iz čačanske vlasti stižu najave o mogućem smanjenju broja odbornika, što će uticati na operativniji rad i konkretniju skupštinsku raspravu.

„Ako bismo napravili jednu analizu, sigurno bismo zaključili da ima odbornika koji nikada nisu javili za reč. S druge strane, ima odbornika koji koriste sednice skupštine za javnu tribinu i političko delovanje“, kazao je zamenik gradonačelnika Radenko Luković.

XS
SM
MD
LG