Dostupni linkovi

Papa Franjo popravlja imidž crkve


Papa Franjo
Papa Franjo
Gerard O'Connell (BBC), prevela Ena Stevanović

Nedavno je bilo nemoguće pročitati u medijima nešto pozitivno o katoličkoj crkvi među mnogobrojnim skandalima. To se dramatično promijenilo sa papom Franjom kojeg je magazin Time proglasio osobom godine. Šta se to promijenilo?

Papa Franjo je dar s neba za katoličku crkvu i Vatikan. Prije njegovog izbora za papu, Vatikan se borio sa negativnom slikom u očima javnosti zbog mnogobrojnih skandala.
Vatikan je bio u slobodnom padu sa malom vjerovatnošću promjena na vidiku. Ali nakon što je Benedikt XVI 28.februara podnio ostavku i nakon što je trinaest dana kasnije argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran za papu, stvari su se preokrenule naglavačke.

Još otkako se papa Franjo 13. marta prvi put pojavio na središnjem balkonu bazilike svetog Petra, Vatikan uživa u pozitivnim reakcijama medija jer je papa razniježio ljude širom svijeta tako što je prihvatio osobe sa fizičkim i psihičkim invaliditetom, ljubio je stopala mladim zatvorenicima uključujući i jednu mladu muslimanku i pokrenuo je globalnu raspravu o obitelji.

Da li je prvi južnoamerički papa doista odgovoran za ovu vrstu transformacije ili se Vatikan odjednom opametio zahvaljujući pomno osmišljenoj PR strategiji?

Postavili smo to pitanje Gregu Burkeu, bivšem novinaru Fox News TV-ja kojeg je Vatikan angažirao u julu 2012. s ciljem da pokuša popraviti svoju lošu sliku u javnosti. Svjetski mediji su nedavno Burkeu pripisali zasluge za ovaj nevjerojatan preokret u globalnoj percepciji Vatikana.

Nazvali su ga „PR genijem“ i „marketinškim stručnjakom“ koji je potiho radio iza kulisa kako bi doveo papu Franju u središte svjetske pažnje i izvukao katoličku crkvu iz jedne od najmračnijih faza u njihovoj povijesti.

„Dajte, molim vas,“ oštro je reagirao Burke kada sam mu predstavio ovu teoriju koju je nazvao potpuno krivim tumačenjem realnosti. Burke je na to dodao: „To je on, to je on,“ insistirajući da se radi o papi Franji.

„On je sve to uradio.“ I onda nam je povjerio: „Da, mi imamo strategiju. Prebacimo loptu papi Franji i on odmah da gol. On je bolji od Maradone i Messija zajedno.“

Burke je naveo dvije inicijative koje je papa Franjo odlučio sprovesti u kratkom roku i koje su bili „pun pogodak“, a to je njegova posjeta Lampedusi kako bi odao počast tragično preminulim imigrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka koji su se utopili u moru dok su bježali od siromaštva i rata u potrazi za novim životom u Europi. Druga je njegova mirovna inicijativa u Siriji koja uključuje dan posta i molitve u vrijeme kada su Sjedinjene države razmatrale bombardovanje ove države. „Ideje su bile njegove, mi smo mu samo pomogli sa medijima,“ prisjeća se Burke.

Susret umjesto sukoba

Papa Franjo više voli djela nego riječi i često iznenadi Vatikan svojim spontanim gestama suosjećanja, ljubavi i nježnosti. „Nikad ne znamo šta će slijedeće uraditi,“ priznaje Burke.

„Da li doista mislite da smo planirali da papa zagrli i poljubi čovjeka sa plikovima na koži? Ili da reagira s takvom nježnošću na petogodišnjeg dječaka koji se popeo gore i ostao s njim dok se papa obraćao velikoj publici,“ upitao me Burke govoreći o dva nedavna događaja na trgu svetog Petra koja su fotografi i kamermani ovjekovječili i emitirali širom svijeta.

„Franjin učinak“ je dao novi dašak energije katoličoj crkvi i uspio je doprijeti do mnogih ljudkih srca, kako u Aziji tako i na Bliskom istoku. Međutim, to je rezultiralo porastom očekivanja da će ovaj papa uvesti radikalne promjene u stavovima crkve prema ženama, razvedenim i ponovno udatim, homoseksualcima i mnogim drugim.

To je izazvalo zabrinutost među mnogim vatikanskim dužnosnicima i crkvenim čelnicima, uključujući i velike pristalice pape poput kardinala Waltera Kaspera koji je u novoj biografiji pape Franje autorice Elisabette Pique upozorio na pretjerana očekivanja koja nužno završavaju novim razočarenjima jer „novi papa može obnoviti crkvu, ali on ne može izmisliti novu crkvu.“

Vatikanski dužnosnici su svjesni da bi „zlatni sjaj“ mogao nestati s novim optužbama i razočarenjima, čak i ako „teflon papa“ uspije ublažiti njihov učinak.

Jedna takva optužba se desila prošle sedmice kada je Vatikan optužen na ne reagira adekvatno na UN-ov Komitet za prava djece. Iz tog razloga oni naporno rade iza kulisa kako bi prevladali komunikacijske propuste iz prošlosti i razvili integrirane medijske strategije kojima će moći bolje odgovoriti na buduće izazove.

Mnogi vjeruju da će to zahtijevati i strukturalne promjene što je nedavno priznao i nadbiskup i čelnik Vijeća za komunikacije Claudio Maria Celli. On je istakao da u vatikanskom svijetu medija pored njegovog ureda koji se bavi novim društvenim mrežama i koji je povezan sa svjetskim medijskim kućama, postoji nekoliko uglavnom nezavisnih aktera: Ured za štampu, Vatikanski radio koji se emitira na 45 jezika, L'Osservatore Romano, 150 godina stare vatikanske dnevne novine sa tjednim izdanjima na raznim jezicima i Vatikan TV.

Iako ove kuće u određenoj mjeri surađuju, to je daleko od koordiniranih i integriranih medijskih operacija. Međutim, sve to bi se moglo promijeniti u naredne dvije godine kada papa Franjo otkrije svoj plan reformi Rimske kurije, što bi moglo rezultirati uspostavljanjem vatikanskog Ministarstva komunikacija.

Nadbiskup Celli mi je rekao da vatikanski mediji trenutno promoviraju „kulturu susreta“ na kojoj papa Franjo insistira, skupa sa „transparentnošću“ i odbacivanjem „ideje sukoba“. Papa Franjo je utabao put, a koliko će ga vatikanski tim slijediti ostaje da se vidi.
XS
SM
MD
LG