Dostupni linkovi

Pajtić: Napad na članove Demokratske stranke je pokušaj ubistva


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Napad na poslanike i članove Demokratske stranke (DS) tokom predizborne kampanje na Zvezdari pokušaj je ubistva, rekao je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, ocenivši da je za atmosferu linča i nasilja, kao i govor mržnje koji se pojavljuje u svakom saopštenju vladajuće partije i u izjavama njenih lidera odgovoran Aleksandar Vučić. Sagovornici RSE pitaju se ima li u ovakvoj atmosferi straha i nasilja, koja priziva asocijacije na Nemačku tridesetih godina uopšte smisla učestvovati na izborima.

"Četiri godine se crta meta na leđima Demokratske stranke. DS se najgrubljim diskfalifikacijama vređa i ponižava. Javno kvalifikuje kao kriminalna i nasilnička organizacija", naveo je predsednik Demokratske stranke Pajtić i podsetio da je poslednji fizički nasrtaj na aktiviste DS-a na Zvezdari '97. napad na članove i funkcionere te stranke prethodne četiri godine.

Pajtić je na konferenciji za novinare ocenio da je "prirodna i logična reakcija" na to da se dogodio nasilni napad i dodao da se "nasilje koje se četiri godine dešava u medijima sada samo prelilo na ulicu".

“Kada jedan huligan drži u ruci razbijenu flašu, kada drugi drži nož, kada treći podstiče na ubadanje i propadanje, to jeste klasičan primer pokušaja ubistva i zahtevamo od Tužilaštva da u tom smislu reaguje", rekao je Pajtić i dodao da su na ovaj incident reagovale institucije zato što je postojao snimak, pa nije bilo moguće izbeći reakciju.

MUP je, naime, uhapsio četiri osobe, osumnjičene da su učestvovale u napadu na aktiviste Demokratske stranke u Beogradu.

Pajtić je ocenio da je za atmosferu linča i nasilja, kao i govor mržnje u saopštenjima Srpske napredne stranke odgovoran premijer i predsednik te partije Aleksandar Vučić.

I na Pajtićevoj konferenciji za novinare izbio je incident zbog čega je i prekinuta. Naime, kad što je vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista “Informer” Dragan Vučićević upitao zašto je jučerašnja "tuča" "razlog za vanredno stanje", budući da se u Beogradu u 2016. godini desilo 5.089 tuča”, i nakon što se ukopao ispred kamera ne želeći da se pomeri s mesta, Demokrate su prekinule konferenciju za štampu.

Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac

Da je nasilje prema političkim protivnicima produkt atmosfere koju pre svega proizvodi Srpska napredna stranka, kaže za RSE i poslanik DS Dragan Šutanovac.

“Više je nego jasno da Srbija postaje nasilno društvo u kome, očigledno, pojedinci smatraju da je dozvoljeno da se koristi čak i fizička sila protiv političkih protivnika, a onda to izaziva domino-efekat u kome razni huligani smatraju da je potpuno dozvoljeno i prirodno da se napada i vređa opozicija i da se poziva čak i na smrt. Demokratska stranka već dve godine govori o nasilju prema političkim protivnicima. Podsećam da su u Vrbasu tukli našeg kandidata za gradonačelnika, isto se dogodilo i u Mionici i u Beloj Crkvi. Sve je to, ustvari, produkt jedne naelekstrisane atmosfere koja se proizvodi pre svega od strane Srpske napredne stranke, koji, očigledno, gaji tu vrstu političke komunikacije koja je u 21. veku apsolutno nedozvoljena. Ovaj incident koji se desio samo je posledica, a uzrok je u Vladi i u njenom odnosu prema političkim protivnicima, kao i u medijima koji podržavaju tu vrstu nasilja, odnosno, kako oni kažu, političke komunikacije”, ocenjuje Šutanovac.

Nasilje prema aktivistima Demokratske stranke osudile su gotovo sve opozicione partije, ali i sama Srpska napredna stranka.

Međutim, iako je to nasilje Srpska napredna stranka označila kao „sraman incident“, činjenica je da prethodni fizički nasrtaji na funkcionere opozicije, među kojima su najčešći bili napadi na članove Demokratske stranke, do dana današnjeg nisu sankcionisani. A ako za nasilje nema sankcije, poruka je da je ono dozvoljeno.

Otuda se postavlja pitanje ima li uopšte smisla učestvovati na izborima koji se održavaju u atmosferi galopirajućeg nasilja.

Srbijanka Turajlić, univerzitetska profesorka u penziji, kaže da stanje u kojem se Srbija nalazi priziva asocijacije na Nemačku tridesetih godina. Ni ona nema nikakvu dilemu o tome ko je odgovoran za takvo stanje u zemlji.

„Sa moje tačke gledišta, jedini odgovorni čovek za to ponašanje jeste premijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. On je dužan da lično spreči bilo kakav budući incident. Ukoliko on to ne uradi, mi zaista možemo da smatramo da su svi incidenti organizovani u njegovoj režiji i da počnemo da razmišljamo na koji način se Srbija može odbraniti od te galopirajuće diktature. A u tome nam, svakako, izbori ne mogu pomoći jer je u takvoj situaciji pitanje da li uopšte ima smisla učestvovati u izborima koji se održavaju u atmosferi Nemačke tridesetih godina“, ocenjuje Srbijanka Turajlić.

XS
SM
MD
LG