Dostupni linkovi

Pad Kosaira vodi Siriju u novi talas sektaških sukoba


Sirijsko ratište
Sirijsko ratište
Priredila Lejla Sarić Ljubović

Sirijska armija zajedno s pripadnicima Hezbolaha osvojila je granično područje uz Kosair, nanijevši strateški poraz pobunjenicima. Opozicijske snage su priznale da su se povukle iz Kosaira, kojeg su režimske snage danima zasipale teškom artiljerijskom paljbom.

Državna TV objavila je da je u operaciji režimskih snaga "uništen veliki broj terorista", kako sirijske vlasti nazivaju pobunjenike.

"Da, draga braćo, ovo je bitka koja smo izgubili ali rat još nije gotov", objavile su Homs Revolution News, povezane s lokalnom koordinacijskim odborima opozicije Siriji - Mrežom aktivista opozicije.

Vojni zapovjednik glavne krovne grupe sirijskih pobunjenika Gen Selim Idriss je za BBC izjavio da su borci Hezbollaha izvršili "invaziju" na Siriju i da Liban ništa nije uradio da ih zaustavi.

Krvave borbe za Kosair možda su okončane, ali bi mogao biti na pomolu novi talas sektaških sukoba, prenosi CNN.

Gubitak Kosaira je značajan udarac za one koji se bore kako bi smijenili režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ovaj grad, koji se nalazi u blizini sirijske granice s Libanom, bio je uporište pobunjenika tokom većeg dijela dosadašnjih sukoba u Siriji.

Pobunjenici su sedmicama strahovali da bi ako snage režima preuzmu Kosair moglo doći do nove faze sektaškog rata između sunita - koji dominiraju u Siriji - i šiita i alavita.

"Ako Qusair padne u ruke režima, ne postoji način da se zaustavi odmazda", izjavio je portparol pobunjenika, pukovnik Abdul Hamid Zakaria za Al-Arabiyu prošlog mjeseca.

Francuska je objavila da je Hezbollah, libanska šitska milicija, koju snažno podržavaju Iran i Sirija, poslao oko 4.000 boraca u Siriju kako bi pomogli režimskim snagama.

Ti borci su doprinijeli napredovanju režimskih snaga, posebno u borbi za Kosair, ocijenio je Fawaz Gerges, direktor Centra za Bliski istok na Londonskoj školi za ekonomiju.
XS
SM
MD
LG