Dostupni linkovi

Pack za RSE: Na redu obaveza da se nagrade Srbija i Kosovo


Doris Pack
Doris Pack
Srbiji treba već sada odrediti datum početka pristupnih pregovora sa EU jer bi se time poslao pravi signal i njenom rukovodstvu koje je postiglo sporazum sa Kosovom i osnažila podrška koju ono uživa u javnom mnjenju. Iako se ne može još reći kakvu odluku će doneti nemački parlament, Doris Pack, poslanica Evropskoj parlamenta kaže da veruje da Bundestag neće praviti dodatne probleme.

RSE: Da li se već okvirno zna kakva će biti odluka Bundestaga što se tiče dodeljivanja Srbiji datuma početka pristupnih pregovora?

Pack: Ne, to se još uvek ne zna.

RSE: Šta je po vašem mišljenju verovatnije da će kancelarka Merkel predložiti Savetu EU - da 28. juna dodeli Srbiji datum početka pristupnih pregovora, recimo 1. januar iduće godine, uslovljen ispunjavanjem konkretnih zadataka iz plana implementacije Briselskog sporazuma, ili da se Srbiji najpre postavi uslov implementacije bez datuma, pa da tek u decembru usledi vrednovanje odrađenog posla od strane Evropskog saveta i dodeljivanje datuma? Koja opcija vam se čini verovatnijom?

Pack: Postavili ste mi pitanje na koje zaista nisam u stanju da odgovorim. Mogu samo da vam kažem šta ja očekujem, odnosno, čemu se nadam. Očekujem i nadam se da će iz razgovora u Briselu proizaći neki konkretni rezultati, na osnovu kojih će Evropska komisija moći da preporuči dodeljivanje datuma početka pristupnih pregovora koji će se uskoro otvoriti. Da li već tokom ove ili početkom iduće godine, teško je reći, ali želela bih da se taj datum već sada odredi. Verujem da bi to bio pravi signal građanima Srbije, kao i gradjanima Kosova, da se opredeljenje za dijalog isplatilo.

RSE: Da li postoji tekst o daljim integracijama Srbije koji će vladajuća frakcija CDU predložiti Bundestagu na usvajanje u kojem se ne pominje datum?

Pack: Na to pitanje ne mogu da odgovorim jer nisam poslanica Bundestaga, a predsednik parlamentarne grupe ne informiše me pre nego što bilo koji korak preduzme.

Nemačka stroža zbog Bugarske i Rumunije

RSE: Gotovo sve zemlje-članice Evropske unije opredeljene su za dodeljivanje Srbiji datuma krajem meseca, čeka se jedino odluka Bundestaga. Zašto je Nemačka u tom pogledu stroža nego mnoge druge zemlje?

Bundestag
Bundestag
Pack: Kod nas je na to veoma uticao prijem Bugarske i Rumunije u članstvo Evropske unije. To se naprosto veoma negativno odrazilo na stav naših građana prema prijemu novih članica. Te dve zemlje su prevremeno primljene u članstvo jer su imale mnogo ranije određen datum prijema. Narod prosto ne razume taj proces tako kao vi i ja ili oni koji se svakodnevno tom oblašću bave. Ne razume, naime, da dobijanje datuma početka pristupnih pregovora sa EU nije isto što i pristupanje Uniji. U tom smislu moramo pažljivo odmeravati svoje korake, kolege u Bundestagu takođe su svesni toga da građani gube poverenje i otuda insistiraju na tome da zemlje aspiranti ispune sve zadate uslove za prijem u EU. Ti uslovi nisu bili ispunjeni od strane Bugarske i Rumunije i otuda sada ta veća predostrožnost. S druge strane, verujem da je primer Hrvatske pokazao da uspeh, ipak, ne izostane kada se pregovori o poglavljima uspešno privedu kraju i počnu implementirati. Uverena sam da će i kolege u Bundestagu koji se ovom problematikom ne bave svakodnevno to razumeti i da će se ovaj proces dobro završiti. Ja zaista verujem da nemački Bundestag neće praviti nikakve dodatne teškoće.

RSE: Nedavno je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, gospodin Jelko Kacin, zatražio od Saveta EU da 28. juna odobri datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom, upozorivši da bi u se u suprotnom mogao dovesti u pitanje kredibilitet procesa proširenja. Kakav je vaš stav o tome?

Pack: Problem, ipak, nije u našem nego je sve vreme u dvorištu dveju strana. One su se dugo pripremale za dijalog, taj dijalog izmedju njih još uvek traje, obavezale su se da dogovorena rešenja i sprovedu. Verujem da taj proces ide u dobrom pravcu, da nikako nisu za zanemarivanje rezultati koje su i jedna i druga do sada postigle, kad se imaju u vidu pred kakvim su teškim nasleđem stajale. Dakle, ne sme se izgubiti iz vida koliko je obema stranama hrabrosti trebalo da uopšte i započnu dijalog, da ga onda pretoče u sporazum i da sada krenu u primenu. Verujem da se to mora prepoznati i priznati. Tim pre što napor obeju strana nije podrazumevao samo odvažnost njihovih lidera da taj cilj ostvare već da za taj cilj pridobiju i sopstvene građane. To nije bilo nimalo lako s obzirom na tolike godine neprijateljstva između njihova dva naroda. U tom smislu verujem da smo mi sada na redu, da je na nama obaveza da nagradimo korake koje su obe strane preduzele, kako bismo im time osnažili podršku među njihovim građanima.
XS
SM
MD
LG