Dostupni linkovi

Otvorena nova faza makedonskog puta ka EU


Štefan File u Makedoniji, 15. mart 2012.
Štefan File u Makedoniji, 15. mart 2012.
"Danas smo otvorili novu fazu puta Makedonije ka Evropskoj uniji" - ovako je evropski komesar za proširenje Štefan File u četvrtak u Skoplju najavio otvaranje pristupnog dijaloga na visokom nivou, obrazlažući zašto njegov početak smatra napretkom zemlje.

Važno je na čitavom procesu raditi iz tri ugla, rekao je File:

"Prvi je unutrašnjopolitička debata, drugi ugao je reformski proces, a treći je odnosi sa susedima. Moje mišljenje je da koliko čvršće radite na jednom ili na dva ugla, toliko bolje uslove obezbeđujete za ostale uglove."

Makedonski premijer Nikola Gruevski, govoreći o pristupnom dijalogu, rekao je da se radi o novoj platformi za saradnju sa Unijom, sa ograničenim vremenom trajanja.

Članstvo u Evropskoj uniji ostaje primaran cilj zemlje i napori Vlade će biti usmereni ka početku pretpristupnih pregovora ove godine.

"Glavni cilj je da se omogući dalji evrointegracijski napredak Makedonije i bolja pripremljenost za pregovore o članstvu, koji će neizbežno doći", rekao je Gruevski.

Konkretni ciljevi

Utvrđeni su konkretni ciljevi o poznatim oblastima: sloboda izražavanja, vladavina prava, reforma javne administracije, izborna reforma i jačanje tržišne ekonomije, izjavio je Gruevski nakon završetka susreta sa Fileom.

"Uspostavili smo listu jasnih zaključaka i ciljeva koje treba ispuniti u pet već poznatih oblasti. One podrazumevaju konkretne obaveze", napomenuo je File.

Za početak dijaloga su napravljene ozbiljne pripreme, urađena je operativna mapa za ostvarivanje ovih ciljeva, za koje su se premijer i Vlada obavezali da će ih pretvoriti u operativne smjernice do sredine aprila.

U maju će ta mapa biti predstavljena Evropskoj uiniji, a još jedan sastanak će se održati u septembru.

Na kraju dijaloga će biti otvorena poglavlja 23 i 24, stoji u zaključcima nakon prvog sastanka Makedonije i Evropske unije u okviru pristupnog dijaloga na visokom nivou.
XS
SM
MD
LG