Dostupni linkovi

Otvorena Pandorina kutija crnogorskog zdravstva


Dok crnogorska javnost još čeka nalaz o uzrocima smrti bebe iz porodilišta u Bijelom Bolju , javnost je bukvalno zapljusnuta informacijama koje ukazuju na opasan javašluk u zdravstvenim ustanovama, nepoštovanje medicinskih procedura, moguće zataškavanje medicinske dokumentacije, prebacivanje odgovornosti. To otvaranje svojevrsne Pandorine kutije u crnogorskom zdravstvu prate i sve češći primjeri drugih roditelja koji u javnosti govore o sumnjivim okolnostima pod kojim su oni izgubili djecu ili članove porodice.

U samo šest dana od kada je u bjelopoljskom porodilištu inficirano 5 beba od kojih je jedna preminula a druga i dalje u kritičnom stanju, crnogoska javnost je doznala da je još prije dvije godine UNICEF upozoravao na alarmantno stanje i rad u porodilištima gdje je između ostalog navedeno da zdravstveni radnici ne primjenjuju najefikasniju metodu za sprječavanje infekcija – jednostavno pranje ruku.

Takođe, doznali smo da je još u septembru u Bijelom Polju inspekcija utvrdila prisustvo opasne bakterije stafilokoke ali u medijima nijesmo pročitali informaciju da li je iko tim povodomdo danas reagovao ili odgovarao.

Nekoliko dana nakon tragedije beba iz Bijelog Polja doznali smo i da su Institut za javno zdravlje preplavili zaposleni u Kliničkom centru koji su tamo radili sanitarne preglede. U institutu za javno zdravlje ili u Kliničkom centru danas nije bilo moguće provjeriti zašto su zaposleni odjednom tako masovno vadili knjižice.

Među bizarnijim informacijama koje su uslijedile nakon infekcije bjelopoljskih beba je i ona da 4 čistačice u Institutut za bolesti djece u Podgorici navodnomoraju da serviraju hranu bolesnoj djeci. Tu informaciju takođe nijesmo mogli provjeriti u toj zdravstvenoj ustanovi jer oni kako su nam kazali nijesu ovlašćeni da daju izjave za javnost.

No, najbizarniji detalj pojavio se na dan kada je jedna od pet beba preminula. Tada je, kako pišu mediji, u bjelopoljskom porodilištu promijenjen umivaonik.

Danas nije bilo moguće dobiti konkretniju informaciju iz Zdravstvene sanitarne inspekcije i Uprave za inspekcijske poslove o tome šta su pokazale njihove kontrole unazad nekoliko mjeseci. Kako su nam kazali, oni imaju statističke podatke na godišnjem nivou kao i da će nalazi u vezi sa bjelopoljskim slučajem biti gotovi narednih dana.

Priče porodilja

Dejan Cvijanović iz NVO Krug života kaže da su oni informacije o katastrofalnom stanju u porodilištima širom Crne Gore o kojima sada bruje gotovo svi mediji i ranije dobijali od porodilja koje su tamo boravile.

"Pričali su nam kako se koristi jedna ista bočica za dohranu djece, pričali su nam o katastrofalnom stanju mokrih čvorova pričali su nam o odnosu zaposlenih, prije svega u ginekološko akušerskim klinikama. Međutim sve to na žalost nije imalo tada velikog odjeka u javnosti", naglašava Cvijanović.

Predsjednik Odbora za zdravstvo Halil Duković podsjeća na nedavne proteste čiji je povodo bio doručak koji se daje porodiljama i kazuje na to koliko je higijena važna.

"Kalorijski svaki obrok zadovoljava, ali ono što je najbitnije kod porodilja jeste da dobiju čistu i sigurnu hranu. To je, recimo, segment zdravstva koji ima i najmanje uticaja na budžet jer imamo tu druge stvari poput znanja, ljekova aparature ali kao što vidite i kuhinja je jako važna", konstatuje Duković.

Dejan Cvijanović, koji je prošao kroz istu tragediju kroz koju prolaze roditelji preminule bebe iz Bijelog Polja, komentariše i činjenicu da se posljednjih dana u sve većem broju oglašavaju i drugi građani koji su pod sumnjivim okolnostima izgubili djecu ili druge članove porodice.

"To je razbijanje tog tabua, tog straha kod roditelja da počnu otvoreno da pričaju. Sada imamo situaciju da se priča o tim stvarima. Ranije zbog straha koji postoji kod građana Crne Gore, zbog onog - Bože moj, sjutra ponovo moram kod ljekara, nijesu pričali o tome nego se pokušavalo da se problem riješi što tiše, da se ne diže prevelika prašina oko toga", kaže Cvijanović.

Zdravstvene institucije po zakonu su obavezne da obavještavaju građane i pogotovo pacijente o svim pitanjima u vezi sa njihovim zdravljem jer u konačnom zaposlene u zdravstvu plaćaju građani.

Građani imaju pravo na informaciju, podsjeća Kristina Mihajlović iz Udruženja "Roditelji".

"Upravo zbog velikog broja pritužbi majki u posljednje dvije i po godine od kada se mi bavimo ovom problematikom, u protokolima koji postoje unutar bolnica, a to piše i u zakonu, definisano je da su medicinsko osoblje i zaposleni dužni da pružaju informacije o zdravstvenom stanju pacijentima o pacijentima u ovom slučaju majkama o njihovoj djeci. To je nešto na šta je ukazano i u izvještaju UNICEFa o kojem do sada nijesmo mislili, odnosno ukazano je da je nedostatak komunikacije sa majkama u porodilištima jedan od ključnih problema iz kojeg proizilaze mnogi drugi", navodi Kristina Mihajlović.

XS
SM
MD
LG