Dostupni linkovi

Otvorena nova zgrada najstarije biblioteke u BiH


Otvorena nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Renovirana najstarija javna biblioteka u BiH

Vrata najstarije javne biblioteka u BiH, Gazi Husrev-begove biblioteke, otvorena su za javnost. Svečano otvaranje počelo je otkrivanjem spomen-ploče koja se nalazi u glavnom ulazu u biblioteku.

U moderno izgrađenom objektu će se od sada čuvati bogata zbirka starih rukopisa, knjiga i časopisa i biće dostupni svima.

„Dosanjali smo san generacija koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o nama, našem postojanju, kulturi i tradiciji,“ rekao je u svom govoru reisu-l-ulema efendija Kavazović.

Od 1537. godine, kada je Gazi Husrev-begova bibilioteka osnovana, nekoliko puta tokom historije mijenjala je zgradu u kojoj su čuvani stari rukopisi i knjige. Kako bi se knjiško blago sačuvalo tokom prošlog rata rukopisi i štampane knjige osam puta su izmještana na različite lokacije.

“Za biblioteke se obično kaže da predstavljaju pamćenje o kulturnim i civilizacijskim dostignućima jednog naroda, a da knjige koje se čuvaju u bibliotekama svjedoče o bogatstvu njegovog nasljeđa,“ rekao je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović od samog početka lično je bio uključen u izgradnju Gazi Husrev-begove biblioteke:

"Simbolika današnje svečanosti premošćuje stoljeća i ujedinjuje geografski udaljene zemlje i narode u jedno bratstvo vođeno univerzalnim idejama služenja čovjeku i njegovom traganju za istinom i znanjem o sebi i svijetu u kojem živimo. Ovaj trijumf graditelja jasan je dokaz da su dobra djela trajna i neuništiva baština, ali i poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka da zlo i mržnja nikad neće nadvladati.“

Gazi Husrev-begova biblioteka u svom postojanju nije imala namjenski izgrađenu zgradu za čuvanje i korištenje njenog knjiškog fonda. Sve do sada. Izgradnju biblioteke finansirala je država Katar. Izgradnja je koštala oko 13 miliona KM.

„Važnost biblioteke je velika. Ona je izraz identiteta stanovništva ovog kraja i osjećaja Balkana“, rekao je ministar vakufa države Katar dr. Gajsa bin Mubareka el-Kuvarija.

Biblioteka je danas opremljena najsavremenijom opremom za čitanje starih rukopisa kojima okosnicu čini oko 10.000 rukopisa na arapskom, turskom i perzijskom jeziku.

Najstariji rukopis potječe iz 1105. godine. Biblioteka raspolaže sa dvije velike čitaonice i kongresnom dvoranom, a ima kapacitet za oko 400.000 knjiga.

XS
SM
MD
LG