Dostupni linkovi

Otvorena izložba o Milošu Crnjanskom


Izložba pod nazivom "Lutam, još vitak, sa srebrnim lukom" povodom 120 godina od rođenja pisca Miloša Crnjanskog otvorena je u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.
Postavka sadrži originalne rukopise, dokumenta, predmete, fotografije, knjige sa beleškama, geografske karte, vodiče kroz evropske gradove i druge dragocenosti koje su pripadale piscu.

Nada Mirkov Bogdanović, jedna od autora izložbe, rekla je za RSE da su izloženi predmeti deo legata Miloša Crnjanskog iz fonda nacionalne biblioteke i da nove generacije imaju prilike da prvi put na ovakav način vide šta im je ostavio jedan od najznačajnijih pisaca u srpskoj istoriji.

Nada Mirkov Bogdanović, jedna od autora izložbe povodom godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog
Nada Mirkov Bogdanović, jedna od autora izložbe povodom godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog
“Ovde su i rukopisi nedovršenih dela Miloša Crnjanskog, velikih projekata kao što je 'Knjiga o Mikelanđelu', zatim prepiska na pet jezika koje je koristio, predmeti iz njegove radne sobe, uspomene iz detinjstva… Sve to daje mogućnost da se traga za nekim smislom, za genezom dela. I da se pomoću ovih citata uspostave neke veze spoljašnjeg sveta i onoga što je Miloš Crnjanski ostavio u svom delu. On je sve provokativniji i izazovniji, i sigurno je da bi mislio da je doživeo satisfakciju kada bi znao kako se njegovo delo danas tretira. Crnjanski je tvorac naše moderne avangardne književnosti. On je promenio red stvari u trenutku kada se pojavio, tokom čitavog 20. veka pokretao je poetičke promene, njegova dela su pomerala vrednosti, on je prosto klasik naše savremene književnosti.”

Nepravedno skrajnut

Miloš Crnjanski, rođen 1893. u mađarskom Čongradu, u nekadašnjoj Austrougarskoj, književnik, pesnik, pripovedač, romansijer i publicista jedan je od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka.

Napisao je “Seobe”, “Roman o Londonu”, “Lament nad Beogradom”, "Kod Hiperborejaca", "Dnevnik o Čarnojeviću", "Liriku Itake" i druga dela.

Aleksandar Gatalica
Aleksandar Gatalica
Pisac Aleksandar Gatalica, dobitnik NIN-ove nagrade, rekao je za RSE da je Miloš Crnjanski i dalje nepravedno skrajnut u ovdašnjoj sredini jer se o njegovom delu ne govori dovoljno.

“To opstaje kao neka vrsta fatuma i nakon njegove smrti. Tako da ovakva izložba u najmanju ruku znači produžetak života Miloša Crnjanskog. Onog pravog, onog njegovog literarnog i reklo bi se, uprkos svim tegobama i problemima, ipak večnog. Nemam utisak da Miloš Crnjanski i danas stiže do poznatosti i brige kojom se okružuje Ivo Andrić. A to svakako jeste jedna vrsta nepravde. On je najmanje toliko značajan romanopisac koliko i Andrić. A Andrić recimo nije pisao pesme u kojima je Miloš Crnjanski najmanje toliko isto značajan koliko Jovan Dučić. I ne samo to, on je važan i kao putopisac, pa čak i kao dramski pisac. Tako da je, ako tako gledamo, njegovo mesto na tronu srpske književnosti ipak nesumnjivo.”

Knjige Miloša Crnjanskog prevođene su na mnoge svetske jezike, između ostalih na francuski i engleski, a njegovo delo "Seobe" 1988. godine u Francuskoj je proglašeno najboljim stranim romanom. Izložba povodom 120 godina od njegovog rođenja u Narodnoj biblioteci Srbije otvorena je do 1. februara 2014, nakon čega će biti predstavljena u Mađarskoj i drugim susednim zemljama.
XS
SM
MD
LG