Dostupni linkovi

Otkriveno porijeklo kamenih blokova iz Stonehengea


Stonehenge
Stonehenge
Naučnici Prirodnjačkog muzeja Velsa i sa Univerziteta Leicester otkrili su da kameni blokovi Stonehengea potiču od Craig Rhos-y-felin, lokacije koja je udaljena oko 120 kilometara od poznate formacije stijena.

Tako su istraživači iz Velike Britanije konačno riješili veliki dio misterije koji okružuje Stonehenge.

Međutim, ovo otkriće otvara vrata nove misterije, a to je kako su ogromni blokovi stijena transportovani sa tolike udaljenosti.

"Otkriće je nevjerovatno i činjenica da smo otkrili porijeklo stijena Stonehegea nas zaista sve raduje. Međutim, sad smo otkrili nova pitanja i još više smo motivisani da nastavimo sa istraživanjima", rekao je vođa projekta doktor Rob Ixer sa Univerziteta u Leicesteru.

Posljednjih devet mjeseci naučnici su upoređivali mineralni sadržaj i teksturu stijena sa svim mogućim stijenama koji su se nalazili u neposrednoj blizini, ali nakon što su se udaljili, naučnici su otkrili odakle potiču blokovi stijena iz Stonehengea.

Daljnje istraživanje će se bazirati na to kako su blokovi stijena transportovani, imajući u vidu da se radi o periodu između 3.000 i 1.600 godina prije nove ere.
XS
SM
MD
LG